Hva er bittfeil?

Bittfeil oppstår når tennene i underkjeve og overkjeve ikke treffer hverandre på riktig måte, altså feil i tannstillingen eller avvik i kjevenes størrelse eller vinkling i forhold til hverandre.

De fleste tannstillingsfeil/bittfeil kan korrigeres med tannregulering og/eller kjeveortopedi i kombinasjon med kirurgi.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Oversikt over bittfeil:

1. overbitt

er en tilstand hvor overkjevens fortenner kommer langt foran underkjevens fortenner når man biter sammen.

Behandling:
Tannregulering med fast apparatur eller alignere, plate for å fremme vekst av underkjeven eller hindre vekst av overkjeven. Som oftest må man også bruke regulering både oppe og nede. Ved store overbitt må man ofte trekke to små jeksler i overkjeven for å få overkjevens tannrekke bakover.

Årsaker til overbitt kan blant annet være fingersuging, smokkbruk, genetikk eller mangel på tenner i underkjeven.

Tegn på overbitt er blant annet vanskelig eller anstrengt leppelukking, lepper som er adskilt i hvile.

Ubehandlet kan overbitt føre til risiko for skade mot fortennene, og anstrengt muskulatur i lepper og hake.

2. Kryssbitt

er en tilstand hvor tannbuenes bredde ikke passer til hverandre.

Behandling av kryssbitt:
Alignere, ekspansjonsplate eller tannregulering for å utvide overkjevens tannbue. Om kryssbitt ikke behandles kan det føre til asymmetrisk vekst av kjeven.

Årsaker til kryssbitt kan blant annet være gener, smokkbruk, tommelsuging, infeksjoner som hindrer vekst og utvikling av kjeven eller ansiktsskader.  

Tegn på kryssbitt kan være at midtlinjene ikke samstemmer, forskyvning av underkjeven ved sambitt, og asymmetri i ansiktet, der haken er til høyre eller venstre for ansiktets midtlinje.

Ubehandlet kan kryssbitt føre til kjeveleddsproblemer.

3. Åpent bitt

er en bittfeil der noen av tennene ikke er i kontakt med hverandre når man biter sammen.

Behandling: Alignere (Invisalign) eller tannregulering med streng i begge kjever for å lukke bittet. Ved store åpne bitt må tannreguleringen ofte gjøres i kombinasjon med kjevekirurgi hvor man flytter kjevene sammen.

Årsaker til åpent bitt kan blant annet være genetikk, fingersuging, smokkbruk, munnpusting og øre-nese-hals problematikk med for eksempel store mandler.

Tegn på åpent bitt åpen munn i hvile, kun kontakt mellom jeksler i sambitt.

Ubehandlet kan åpent bitt føre til redusert tyggefunksjon og stor slitasje på enkelttenner.

4. Trangstilling

er en tilstand hvor tennene har for dårlig plass i munnen slik at tennene ikke står rett eller blir hindret fra å komme ut.

Behandling: Alignere (Invisalign) eller fast apparatur for å skape plass og rette på tennene. Ved stor plassmangel kan det være nødvendig å trekke en eller flere permanente tenner.

Årsak til trangstilling kan være genetikk.

Tegn på trangstilling kan være tenner som står uryddig og vokser ut både foran eller bak i tannkjøttet og ikke i en rekke.

Ubehandlet kan trangstilling føre til tannkjøttsykdommer og at en eller flere tenner ikke får plass i tannbuen og blir liggende i kjevebenet uten å bryte frem.

5. Saksebitt

er en tilstand hvor tannbuen i den ene kjeven er for smal i forhold til tannbuen i motsatt kjeve.

Behandling: Alignere (Invisalign) eller tannregulering med streng for å få tannbuene til å passe sammen.

Årsak til saksebitt kan blant annet være trangstilling som gjør at en tann bryter frem helt på utsiden eller innsiden av tannbuen, fingersuging og smokkbruk.

Tegn på saksebitt kan være mangel på sambitt.

Ubehandlet kan saksebitt føre til smerter dersom tennene ikke treffer tenner i motsatt kjeve, men tannkjøtt.

6. Dypt bitt

oppstår når underkjevens fortenner treffer nært eller i ganen ved sambitt.

Behandling av dypt bittAlignere (Invisalign) eller tannregulering med streng i en eller begge kjever for å heve bittet.

Årsak til dypt bitt kan være Skeletal eller dental. Skeletal vil si avvik i veksten av overkjeven og underkjeven, og forholdet mellom kjevene. Dental vil si plasseringen av tennene selv om kjevenes forhold er normale.

Tegn på dypt bitt kan være bite- og tyggeproblemer, smerter i slimhinne dersom man treffer denne ved sambitt. Nedslitt emalje over tid.

Ubehandlet kan dypt bitt føre til smerter i tannkjøttet og ugunstig slitasje.

7. Agenesi

er manglende anlegg for en eller flere permanente tenner og rammer oftest fortennene og de fremste jekslene. Agenesi deles inn i tre ulike typer: Hypodonti (fravær av 1-6 tenner), Oligodonti (fravær av flere enn 6 tenner) og Anodonti (fullstendig fravær av alle tennene).

Behandling av agenesi: Tannregulering med streng for å lukke igjen mellomrommet eller innsetting av tannkrone på implantat eller protese.

Årsak til agenesi er genetikk eller hendelser i tidspunktet da tannanlegget skulle blitt dannet i barneårene.

Tegn på agenesi er tenner som ikke vokser fram og etterlater mellomrom.

8. Underbitt

oppstår når underkjevens fortenner kommer foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt, noe som resulterer i et gap mellom tannrekkene.

Behandling: Behandlingen vil avhenge av den bakenforliggende årsaken til underbittet. Dersom underbittet skyldes underutvikling av overkjeven vil behandlingen fokusere på å føre overkjeven fremover. Dersom underbittet er begrenset til forholdet mellom tennene, kan dette korrigeres med alignere, fast apparatur eller en ekspansjonsplate. Der avviket mellom kjevene er så stort at kjeveortopedi alene ikke vil være tilstrekkelig kan det være nødvendig med kirurgi i kombinasjon med kjeveortopedi. Kjevekirurgi kan ikke gjennomføres før kjevene er ferdig utvokst, vanligvis 17 års alder hos jenter og 18-20 års alder hos gutter.

Årsak til underbitt: Den vanligste årsaken til underbitt er forøvrig genetikk.

Tegn på underbitt kan være taleproblemer, problemer med å tygge eller svelge riktig, smerter i munn og ansikt eller ved biting/tygging, hyppig hodepine og smerter i kjeveleddet.

Ubehandlet kan underbitt føre til underutvikling av overkjeven.

Hvilke typer reguleringer finnes det?

I dag finnes det mange muligheter med reguleringer alt fra tannreguleringer med pynt til nesten usynlige. Hvilken type som passer best for deg, bestemmes av hvilke funn kjeveortopeden gjør med hensyn til kjeve- og tannstillingsfeil. Vi tar også hensyn til dine ønsker. Vi tilbyr følgende tannreguleringer:

En gjennomsiktig og avtagbar aligner spesialtilpasset tennene dine.

Består av metallklosser og metallstreng som festes på forsiden av tennene.

Består av streng og tannfargede klosser som festes på forsiden av tennene.

Består av metallklosser og metallstreng som festes på baksiden av tennene.

En avtagbar plate som festes fra baksiden. Ofte brukt av barn i innledende behandling og stabilisering i etterkant.

Dekker Helfo behandlingen av agenesi/bittfeil?

Helfo dekker behandling av periodontitt, bittfeil, deler innsetting av bro, kroner, implantat, agenesi eller gebiss på grunn av tap av tenner. Voksne med alvorlige bittfeil som krever en kombinasjon av kirurgi og regulering vil få støtte fra Helfo. I de tilfeller tannregulering dekkes må det foreligge en henvisning til kjeveortoped. Kjeveortopeden din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med Helfo. Du betaler kun andelen som ikke dekkes.

Pris på konsultasjon

Konsultasjon inkl. OPG røntgenbilde:

Pris på behandling

Behandlingsplanlegging og records (foto, digital scanning av bittet, og røntgenbilder).

* med søskenmoderasjon

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon