Visste du at
fluortannkrem var på resept frem til 1971
Visste du at
Det aller første elektriske tannlegeboret ble produsert i 1870
Visste du at
De eldste tannlegesporene er 9000 år gamle og kommer fra India?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er bittskinne?

En bittskinne stabiliserer bittet og avlaster kjeveleddet og tyggemusklene. Bittskinnene er spesialtilpasset til dine tenner og det er viktig at den det er en eksakt match. Skinnen forhindrer skader og overbelastning grunnet tanngnissing i tillegg til å behandle kjeveleddsplager.

Hvordan brukes bittskinne?

Vanligvis brukes skinnen mens man sover, i noen tilfeller anbefales det å benytte den på dagtid i tillegg. Det er viktig at skinnen sitter stramt på tennene og du bør kjenne at den presser litt mot tennene når den settes inn. Over tid vil du oppleve at presset letter og skinnen ikke løsner.

Skinnen dekker tyggeflaten på alle tennene og hindrer kjevene i å bite sammen på samme måte slik at musklene avlastes.

Bittskinne brukes for​

 • å avlaste kjeveleddene
  Bittskinnen avlaster både muskler, ledd og avlastningen kan redusere forskjellige kjeveleddsplager som blant annet klikking i kjeveleddet.

 • å avspenne muskulatur
  Bittskinnen øker bitthøyden og hindrer musklene i å jobbe som tidligere på samme måte som, noe som reduserer spenninger i kjevemusklene.

Under tilvenningsfasen vil du kunne oppleve

 • at bittskinnen virker stor og klumpete
 • økt spyttsekresjon
 • ømme tenner
 • endringer i bittet etter bruk
 • dårlig søvn
Dette er naturlige reaksjoner i kroppen og skyldes at bittskinnen har begynt å virke og tyggemuskulaturen har begynt å bli mer avslappet. Reaksjonene forsvinner oftest i løpet av kort tid, men justeringer og etterkontroll vil ofte være nødvendig. Om du synes det er vanskelig å sove med skinnen på kan du prøve å ha skinnen på plass i en halvtime før du legger deg.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger skadens omfang dersom du gnisser tenner og en undersøker kjeveleddet og omliggende vev.

Bittskinnen tilpasses tennene dine og slipes til/justeres slik at den blir riktig av tannlegen når den utleveres.

Hvordan vedlikeholde bittskinnen?

Bruk av bittskinne forutsetter god munnhygiene. Når skinnen ikke er i bruk anbefaler vi at den oppbevares fuktig. Det er viktig at du:

 • pusser tennene godt før du tar på skinnen
 • børster skinnen godt med lunkent vann og såpe/tannkrem hver dag
 • unngår å vaske skinnen med varmt vann
 • bløtlegger skinnen i halv del vann og halv del 7% husholdningseddik for å desinfisere den dersom den lukter eller smaker vondt
Husk å ta med skinnen til kontroll hos tannlegen.

Hvor lenge skal bittskinne brukes?

En bittskinne skal i utgangspunktet brukes i en kortere periode, eller ved behov. I tilfeller hvor bittskinne skal behandle smerter eller spenninger kan en behandlingstid på noen uker til måneder være nok. I andre tilfeller som for eksempel forebygging av tannslitasje kan en bittskinne brukes som et permanent hjelpemiddel.

Dekker Helfo behandlingen med bittskinne?

Helfo dekker behandling med bittskinne mot kjeveleddsplager, forutsatt at det er en heldekkende skinne i hardplast.  Tannlegen din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

Pris på bittskinne

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon