Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet?

Hva er halitosis?

Halitosis er dårlig ånde med en ubehagelig smak i munnen og ubehagelig lukt fra munnen. Dårlig ånde om morgenen er veldig vanlig, og den forsvinner som regel raskt etter frokost og tannpuss.

Hva er årsaken til dårlig ånde?

Dårlig ånde skyldes som regel forhold i munnhulen hvor bakterier bryter ned matrester og danner illeluktende svovelgasser. Alle kan ha dårlig ånde, men noen er kanskje mer plaget enn andre. Det finnes en rekke ulike årsaker til dårlig ånde som:
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Hva forårsaker dårlig ånde?

 • bakterier i munnen
  Det finnes mange bakterier i munnhulens normalflora. Ved inntak av mat vil bakterienes aktivitet øke hvorav bakterier på tungen danner svovelforbindelser som gir dårlig ånde og nedsatt immunforsvar.

 • sult
  Går du sulten over tid, går kroppen inn i såkalt ketose, en kjemisk reaksjon som oppstår av mangel på mat, og gir en acetonaktig kjemisk lukt.

 • avtagbare tannproteser
  Tannproteser trenger like godt renhold som ekte tenner. Dårlig rens av protesen gir dårlig munnhygiene som resulterer i dårlig ånde.

 • munntørrhet
  Dersom du er plaget med tørr munn kan det gi dårlig ånde da spyttet/saliva bidrar til rengjøring og fjerning av bakterier og matrester. Munntørrhet kan komme av flere årsaker. Den vanligste årsaken er dehydrering pga. for lite væskeinntak og bruk av legemidler, andre årsaker kan være:
  • skader eller sykdommer i spyttkjertlene
  • stress
  • pusting gjennom munn istedenfor nesen

Det er viktig å avklare årsaken til munntørrheten da det ikke bare resulterer i dårlig ånde, men øker i tillegg sannsynligheten for hull i tennene/ karies.

 • tannkjøttsykdommer
  Konstant dårlig ånde eller dårlig smak i munnen kan være symptomer på tannkjøttbetennelse som for eksempel periodontitt. Da er det viktig å oppsøke tannlegen for å utføre systematisk behandling for å fjerne bakterier som forårsaker sykdommen.

 • røyking
  Røyking øker faren for tannkjøttsykdom, samtidig som det gir dårlig ånde. Røykingen reduserer i tillegg luktesansen, noe som gjør det vanskeligere å oppdage egen dårlig ånde.

 • matvarer
  Ulike typer matvarer som for eksempel kaffe, hvitløk, løk og krydder kan gi lukt som oppleves som dårlig ånde.

 • tannsten
  På overflaten til tannsten kan det legge seg bakteriebelegg som over tid beveger seg nedover tannen og under tannkjøttet. Bakteriene produserer sulfat og illeluktende svovelgasser som gir dårlig smak og ånde.

 • medisinske tilstander
  Dersom tannlegen ikke finner årsaken til dårlig ånde, kan andre sykdommer eller tilstander som diabetes, hovne mandler, bihulebetennelse, gastrisk reflux eller leversykdom være årsaken. Er det mistanke om dette, bør man oppsøke lege.

Hvordan kan du unngå dårlig ånde?

Hvordan kan du unngå dårlig ånde?

 • pusse tenner regelmessig morgen og kveld.
 • bytte tannbørste regelmessig når busten begynner å sprike
 • unngå å skylle munnen etter tannpuss
 • bruke tanntråd eller andre hjelpemidler for å holde rent mellom tenner.
 • bruke gjerne tungeskrape for å fjerne bakterier bak på tungen som kan danne illeluktende svovelgasser.
 • skylle gjerne godt med vann etter inntak av kaffe og lignende.
 • bruke sinkholdige preparater mot dårlig ånde. Kan kjøpes reseptfritt på apotek.
 • kutte ut røyken. Dette minsker risiko for tannkjøttsykdom og bedrer munnhelsen generelt.
 • spise regelmessige måltider og slik nøytralisere dårlig ånde
 • gå regelmessig til tannlege for å forebygge, oppdage og eventuelt behandle sykdom før det blir mer alvorlig.

Hvorfor bruke tungeskrape?

Tungen er et samlingssted for bakteriene som forårsaker dårlig ånde. En tungebørste eller tungeskrape fjerner effektivt bakterier fra tungeryggen og på denne måten bidra til friskere forhold i munnhulen.

Dekker Helfo behandling av dårlig ånde?

Helfo dekker behandling av tannkjøttsykdommer, innsetting av bro, implantat eller gebiss på grunn av tap av tenner som følge av periodontitt. Behandleren din vil sørge for at du får all informasjon og hjelpe deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med Helfo.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon