Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er karies?

Karies/ hull i tennene, tidligere kalt tannråte, er en tannsykdom som løser opp tannvev og bryter ned tennene. Karies kan utvikle seg på tyggeflater, langs tannkjøttkanten, mellom tannflater og på rotoverflaten til en ubeskyttet tannrot. Det kan bli hull i både melketenner og permanente tenner.

Hvordan får man karies?

Karies forårsakes av bakterier i munnhulen som får næring fra sukker eller matrester, formerer seg og danner et mykt bakteriebelegg, plakk. Bakteriene og matrestene i dette bakteriebelegget omdanner sukker til syre, som trenger seg gjennom tannemaljen og bryter ned tannen. De fleste opplever ingen symptomer ved begynnende karies, men dersom karies utvikler seg kan man oppleve økende grad av smerter og plager. Dersom bakteriene når inn til nerven i tannen vil man som regel få smerter som beskrives som tannpine.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Hvorfor må karies behandles?

Hvorfor må karies behandles?

Dersom karies har trengt gjennom emaljen og inn i tannen, må det syke tannvevet tas bort for å hindre videre skade. Om det tar tid før kariesangrepet behandles kan det føre til pulpitt, en nervebetennelse i tannen, eller en svekket tann. Behandling av karies på riktig tidspunkt fører til en sterkere tann og gir en bedre prognose. Hvor raskt et hull vokser avhenger av kosthold, tannens plassering og munnhygiene. Ved begynnende hull i tannen er det i mange tilfeller ikke nødvendig med fyllinger, da bruk av fluor og grundig rengjøring av tennene kan stoppe utviklingen. Altså fungerer god munnhygiene både som forebygging av nye hull og stopper begynnende hull. I tilfeller hvor utviklingen av karies ikke kan stoppes er det viktig med behandling for å minimalisere skadeomfanget.

Hvordan behandles karies?

Før behandlingen lytter tannlegen til dine behov, ønsker og forventninger og sørger for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Om du lider av tannlegeskrekk setter vi pris på at du gir beskjed sånn at vi tilpasser behandlingen slik at du opplever mestring og kontroll.

Om karies oppdages tidlig i forløpet kan tannlegen fjerne plakket og pensle med fluor, noe som stopper kariesangrepet. Om karies går dypere i dentinet blir det nødvendig med tannfylling eventuelt rotfylling.

Behandlingen foregår under lokalbedøvelse. Når bedøvelsen har begynt å virke vil tannlegen rense området ved å fjerne karies og klargjøre området for fyllingen.

Etter at området er klargjort vil tannlegen legge fyllingen og kontrollere at bittet ditt er riktig når du biter sammen.

Hvordan behandles karies?

DSC_1608

Gjør det vondt å bore?

Jente redd for tannlegen

Gjør det vondt å bore?

Da behandlingen foregår under lokalbedøvelse vil du ikke kjenne smerter, men i noen tilfeller kan det hende at du kjenner smerter i etterkant av behandlingen. Avhengig av størrelsen på hullet kan smertene vare fra noen timer til uker, i slike tilfeller anbefaler vi reseptfrie smertestillende som Paracet eller Ibux.

Dersom du har fått en midlertidig fylling anbefaler vi at du venter med å spise/drikke en halvtime etter behandlingen eller til bedøvelsen har gått ut.

Pris på tannfyllinger

Bestill time

Kontaktinformasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon