Visste du at
tannbleking kan forårsake ising?
Visste du at
hull I tennene kan gi ising i tennene?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er ising i tennene?

Ising i tennene kan oppleves som en skarp og plutselig smerte. Oftest oppleves ising når du spiser eller drikker noe som er varmt, kaldt, søtt eller surt. Ising kan forekomme i én eller flere tenner.

Hva forårsaker ising i tennene?

Ising i tennene skyldes først og fremst at tannemaljen ikke klarer å beskytte nerven mot ytre temperaturforandringer. Det er mange årsaker til at emaljens beskyttelsesevne svekkes eller at nervene blir eksponert for ytre påkjenninger.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Faktorer som forårsaker ising kan være:

 • tannkjøtt som har trukket seg tilbake
  Dette eksponerer tannhalsen som består av dentin uten beskyttende emalje. Dentin inneholder mange små kanaler som er i kontakt med nerven i tannen. Når disse kanalene gjør at nerven kommer i kontakt med varm, kald, sur eller søt mat eller drikke, utløser det en reaksjon som oppleves som ising.

 • nedslitte tenner
  Slitasjeskader på tennene grunnet for eksempel kraftig tannpuss påvirker tannemaljens evne til å beskytte nerven mot temperaturendringer.

 • tanngnissing
  Slitasjeskade som påvirker tannemaljens evne til å beskytte nerven mot temperaturendringer.

 • karies eller hull i tennene
  Karies forårsakes av bakterier i munnhulen som får næring fra sukker eller matrester og formerer seg og danner et mykt bakteriebelegg, plakk. Bakteriene i dette bakteriebelegget omdanner karbohydrat til syre som trenger seg gjennom tannemaljen og bryter ned tannen.

 • syreskader
  Mat eller drikke med høyt syreinnhold kan tære på tannemaljen og blottlegge dentin.
 • knekte eller sprukne tenner
  Denne type skader påvirker tannemaljens evne til å beskytte nerven mot temperaturendringer.

 • tannbleking
  Tannbleking uten samråd med tannlegen er ikke trygt da det på sikt kan føre til komplikasjoner med behov for omfattende tannbehandling. Bruk av for mye middel eller feil middel i tillegg til at du kan ha skader eller infeksjoner kan bli for stor påkjenning på tenner og tannkjøtt.

 • tannbehandlinger
  Noen tannbehandlinger som for eksempel rotfylling eller tannrens kan gi ising i tennene i etterkant, men det er forbigående og burde forsvinne innen fire til seks uker.

 • langvarig tannkjøttsykdommer
  Sykdommer som gingivitt og periodontitt kan over tid føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake og eksponerer tannhalsen.

 • plakk
  Om plakk ikke fjernes kan den over tid omdannes til tannstein som igjen kan føre til blant annet karies og periodontitt.

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.

I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger eventuelle skader og mulige årsaker til isingen.

Konsultasjon med tannlegen

Hvordan forebygge ising i tennene?

Ising i tennene kan behandles på flere måter. I noen tilfeller er det nødvendig med behandling hos tannlegen, og i andre tilfeller kan du gjøre noen grep selv som f. eks:

 • å pusse tennene med myk børste
 • å pusse tennene uten å bruke for mye krefter eller trykk
 • bruke munnskyll spesielt tilpasset sensitive tenner
 • unngå mat eller drikke med høyt syreinnhold
 • unngå å skylle munnen etter tannpuss
 • daglig fluorskylling
 • bruke tannkrem for sensitive tenner
 • eventuelt bruke skinne mot tanngnissing om natten

Bestill time

Kontaktinformasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon