Myte
Mor mister én tann for hvert barn.
Myte
Fosteret stjeler kalsium fra morens tenner.
Myte
Røntgen er farlig for fosteret.
Rutinemessige kontroller hos tannlegen kan gjøres når som helst under graviditeten. Det er viktig at du forteller tannlegen din om du tar legemidler eller om legen har gitt deg spesifikke medisinske råd. Under graviditeten er det ekstra viktig å ta godt vare på tenner og tannkjøtt, fordi svangerskapet påvirker hele kroppen, inkludert munnen. Dette kan medføre ømt tannkjøtt eller endringer i slimhinnene. Endringene øker risikoen for karies, syreskader og tannkjøttbetennelse og derav anbefaler vi regelmessige kontroller hos tannlegen som kan avdekke endringer og foreslå forebyggende tiltak.

Gi beskjed til tannlegen om du er gravid

Det er viktig at du informerer tannlegen dersom du er gravid slik at nødvendigheten av behandling og når og hvordan den bør utføres blir diskutert og tatt hensyn til. Omfattende behandling som ikke er akutt bør generelt utsettes til etter fødsel, mens nødvendig eller akuttbehandling kan gjennomføres mens man er gravid.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Økt risiko for hull i tennene når man er gravid

Kosthold og hyppighet av matinntak forandrer seg gjerne mens man er gravid. Appetitten endres og dersom man plages av mye kvalme kan ting som hjelper mot kvalmen være skadelig for tennene som for eksempel småspising eller «cravings» for søtt. Slike endringer øker risikoen for hull i tennene, men det finnes tiltak du kan gjøre som for eksempel å:

  • unngå eller redusere småspisingen
  • tilstrebe regelmessig og sunt kosthold
  • drikke vann som tørstedrikk
  • bruke fluorholdig tannkrem to ganger daglig
  • pusse gjerne i to minutter fordelt på alle tenner
  • pusse tennene med myk børste med små bevegelser og en grundig systematisk teknikk som fjerner bakterier i overgang mellom tenner og tannkjøtt samt inn mot mellomrom.
  • pusse godt, men ikke hardt da det kan slite på tenner og tannkjøtt.
  • bruke tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster

Kvalme og oppkast

Kvalme er et kjent fenomen blant gravide, spesielt i første trimester. Mange gravide opplever hyppig oppkast i denne perioden hvor magesyren i tillegg tærer på tennene. Blir tennene utsatt for gjentatte syreangrep kan tidligere syreskader forverres eller nye syreskader oppstå på tennene. Det er ingen måte å beskytte tennene på når du kaster opp, men du kan hindre ytterligere skade ved å:

  • unngå å pusse tenner like etter å ha kastet opp, dette sliter på emaljen
  • skylle munnen med vann eller fluorskyll rett etter oppkast
  • vente minst en halvtime etter oppkast med å pusse tennene

Tannkjøttsbetennelse under graviditet

Tannkjøttsbetennelse under graviditet

Under svangerskapet er det vanlig å få hovent og rødlig tannkjøtt og mer blødning fra tannkjøttet. Dette kommer av at hormonsammensetningen og immunforsvaret endres når man er gravid og man kan lettere utvikle gingivitt. Dette kalles svangerskapsgingivitt og er mest vanlig de to første trimesterne.
Om du blør fra tannkjøttet er det viktig at du pusser godt eller bruker tanntråd mellom tennene selv om den første innskytelsen er å la tannkjøttet hvile. Det eneste som hjelper mot tannkjøttbetennelse er god munnhygiene. Hold munnen grundig ren med tanntråd daglig, samt puss godt og systematisk. Se deg gjerne i speilet og kontroller at du får med deg bakterier langs tannkjøttet og på baksiden av tenner. Det er ikke nødvendig å pusse hardt, puss heller grundig og nøyaktig i minimum 2 minutter til sammen.
Dersom du er så dårlig at det er vanskelig å få til vanlig tannpuss kan det være lurt å bruke bakteriedrepende munnskyllemiddel som inneholder klorhexidin. Dette skal kun brukes i kortere perioder, og kan føre til misfarging av tenner – denne misfargingen kan fjernes hos tannlegen.

Hevelse i munn under graviditet

Hos ca 5% av gravide kan det utvikles en rød, lett blødende utvekst i tannkjøttet, som regel foran i overkjeven. Utveksten kalles pyogent granulom og er en godartet utvekst i huden. Utveksten utvikler seg raskt på få uker og kan blø lett og være øm om man klemmer på den. Utveksten forsvinner ofte av seg selv etter fødselen og krever ingen behandling. Vi anbefaler at du uansett oppsøker lege eller tannlege dersom du opplever slike forandringer.

Hevelse i munn under graviditet

Er det farlig å ta røntgen?

Er det farlig å ta røntgen?

Nei, det er ikke farlig å ta tannrøntgen under graviditet. Ved vanlig fotografering av tennene/kjeven brukes det små strålefelt. Strålingen er rettet mot kjeven og mesteparten absorberes i kjevepartiet og dosen til pasientens hud og kjeve er lav. Det er ingen eller lite stråling ned til mageområdet. Strålevernet anser i alle tilfeller ikke stråledose til foster fra tannrøntgen som noe problem. 

Bør pasienter som tar tannrøntgen bruke blyfrakk?

Nei, dette er ikke nødvendig fordi spredt stråling ned til mageområdet er neglisjerbar. Gravide trenger heller ikke å bruke blyfrakk, men kan gjerne bruke dette om ønskelig. Du bestemmer selvsagt selv om du ønsker å ta røntgenbilder eller ikke. (Informasjon hentet fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet)

Kan man trekke visdomstann når man er gravid?

Om det er mulig, anbefaler vi at du trekker visdomstannen før du blir gravid eller venter til etter fødselen. Les mer om visdomstenner.

Er det farlig med bedøvelse når man er gravid?

Man kan utføre behandling med lokalanestesi/ lokalbedøvelse selv om man er gravid. Lokalbedøvelsen av typen Xylocain med virkestoffet Lidokain indikerer med lang klinisk erfaring ingen risiko for skadelige effekter på svangerskapsforløp, foster eller nyfødt barn.

Er det trygt å rotfylle når man er gravid?

Det er trygt å rotfylle under svangerskap. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse som ikke er skadelig for svangerskapsforløp, mor eller foster. Om du opplever smerter i etterkant av behandlingen kan du bruke reseptfrie smertestillende tabletter.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon