Visste du at
du aldri blir ordentlig kvitt periodontitt
Visste du at
periodontitt ikke er smittsomt
Visste du at
tannkjøttet vokser aldri tilbake
Visste du at
HELFO dekker deler av behandling av periodontitt

Hva er periodontitt?

Periodontitt, også kalt pyrea, er en kronisk betennelse i tannkjøttet som utvikles på grunn av bakterier i munnhulen. Bakteriene bryter ned bindevevsfibrene i tannkjøttet og reduserer festet til tannen. Ubehandlet fører denne tilstanden til at tannen etter hvert faller ut. Med behandling kan tannkjøttet bli friskt, men skadene på tannens feste til benet er permanente. Periodontitt fremkommer oftest i alderen 30 – 35 år.

Hvordan oppdages periodontitt?

Det er vanskelig å oppdage betennelse i tannkjøttet da sykdommen kan gi svake eller ingen symptomer. Tenner som flytter på seg eller løsner kan være tegn på periodontitt, men som oftest merker du ingenting og må til tannlegen for å få stilt en diagnose. Når sykdommen oppdages tidlig, vil behandling nesten alltid gi et godt resultat og være rimelig å behandle. Vi har tannleger som er spesialister i periodonti.

Mulige symptomer på periodontitt:

 • forandringer i tannkjøttet mellom tennene
 • tenner som løsner eller faller ut
 • endringer i tannstillingen
 • endret bitt
 • ømhet og hevelse i tannkjøttet
 • rødt og lettblødende tannkjøtt
 • puss mellom tannen og tannkjøttet
 • tannkjøtt som trekker seg fra tennene
 • tilbakevendende dårlig ånde

Hva er årsaken til periodontitt?

Periodontitt skyldes den bakterielle infeksjonen i spalten mellom tannen og tannkjøttet og starter ofte med en overfladisk betennelse kalt gingivitt. Om gingivitten ikke behandles sprer betennelsen seg innover i tannkjøttet. Forskning på periodontitt viser at arv har stor betydning for om du har anlegg for å utvikle periodontitt og at det er en sammenheng mellom sykdommen og hjerte-/karsykdommer. Videre er det påvist at røyking fremskynder utviklingen av periodontitt og fører til et dårligere behandlingsresultat. Røyking har i tillegg en tendens til å formilde symptomsbildet ved å redusere blødninger i tannkjøttet. Slik kan en aktiv overfladisk betennelse (gingivitt) få mer tid til å jobbe seg innover i tannkjøttet. Røykavvenning er derfor ofte en del av behandlingen.

Hvordan forebygge periodontitt?

Du kan forebygge periodontitt med daglig renhold av tennene og eventuelt røykekutt. Plakk og tannstein er hovedkilder til bakteriebelegget som gir infeksjon i tannkjøttet og disse fungerer også som katalysatorer i sykdomsforløpet. Derav er det viktig med regelmessige besøk hos tannlegen eller tannpleieren for å fjerne belegget.

Mulige faktorer som kan påvirke betennelsesforløpet:

 • alder
 • nedsatt immunforsvar
 • stress
 • diabetes og andre sykdommer
 • medisinbruk

Behandling av periodontitt

I behandling av periodontitt er egeninnsats med daglig renhold og eventuelt røykekutt det aller viktigste. Etter at diagnosen for periodontitt er stilt, er det i dag store muligheter mht. behandling som gir kontroll over sykdommen. Den grunnleggende behandlingen er profesjonell rengjøring av tennenes rotoverflater. Det kan være nødvendig med et operativt inngrep for å rense grundig i dype tannkjøttlommer, og det kan gis antibiotika i forbindelse med behandlingen. I enkelte tilfeller der forholdene ligger til rette for det, kan vi med regenerative metoder få bygget opp tapt ben rundt tannroten. Fordi periodontitt er en kronisk sykdom er det viktig med oppfølgende kontroller i lang tid etter at behandlingen er avsluttet.

Kan man bli kvitt periodontitt?

Du kan ikke bli kvitt periodontitt. Periodontitt er en kronisk sykdom som utvikler seg over tid og kan vende tilbake selv etter behandling. Sykdommen kan være nullstilt og stabil, men fortsatt kreve jevnlig profesjonell rens og oppfølging.

Dekker Helfo behandling av periodontitt?

Helfo dekker deler av periodontittbehandlingen og eventuell innsetting av bro, implantat eller gebiss på grunn av tap av tenner. Behandleren din vil sørge for at du får all informasjon og hjelpe deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med Helfo. Du betaler kun din egenandel slik du gjør hos legen.

Pris på behandling av periodontitt

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon