Visste du at
det aller første porselensgebisset ble benyttet på et menneske i 1771.

Hva er tannregulering?

Tannregulering/kjeveortopedisk behandling  benyttes for å korrigere bittfeil og skjev tannstilling. Slemdal tannlegesenter tilbyr både synlig og usynlig (Invisalign) tannregulering for barn, ungdom og voksne, og behandlingen blir utført av erfarne kjeveortopeder.

Det finnes ikke to like tannsett – hverken på barn eller voksne. På Slemdal Tannlegesenter har vi erfarne kjeveortopeder som tilpasser enhver behandling til den enkelte pasient.

Bruk av tannregulering i tidlig alder gir best resultater da det er enklere å flytte tenner og påvirke kjevenes vekst mens ansiktet er i vekst og bevegelse – altså mens barnet er i vekstfasen. Voksne kan også reguleres, selv om man ikke kan  påvirke veksten.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Kort vei fra henvisning til behandling

Som regel er det barnets offentlige tannlege som oppdager bittfeil og skriver ut en henvisning til kjeveortopeden. Det finnes ingen automatikk i valg av kjeveortoped. Etter å ha fått henvisningen, er det foresatte som selv må finne aktuell kjeveortoped for videre behandling. Hos oss finner du tannlege og kjeveortoped på samme sted, noe som forenkler hele prosessen. Bestill gjerne time hos oss for konsultasjon for informasjon, videre behandling og håndtering av støtte fra Helfo.

Hvem kan benytte tannregulering?

Mens tannregulering tidligere var mest vanlig for barn og ungdom, er det i dag mer og mer vanlig at voksne korrigerer tannstillingen sin. Tannregulering kan brukes i alle aldersgrupper og kan utføres ved regulering av én, to eller alle tennene. Kjeveortopeden vurderer hvilken type regulering som er mest hensiktsmessig for deg å bruke, og sammen kan dere bli enige om utseende og synlighet på tannreguleringen.

Tannregulering retter opp tannstillingsfeil

Bittfeil oppstår når tennene i underkjeve og overkjeve ikke treffer hverandre på riktig måte, altså feil i tannstillingen eller avvik i kjevenes størrelse eller vinkling i forhold til hverandre. Behandlingen blir bestemt i forhold til bittfeilen til den enkelte pasient. Dette kan variere fra enkle problemer som raskt korrigeres, til mer omfattende behandlinger som kan ta flere år. Det finnes forskjellig type bittfeil som:

 • kryssbitt, en tilstand hvor tannbuenes bredde ikke passer til hverandre og underkjeven føres til den ene siden for å klare å bite sammen
 • underbitt, en tilstand hvor underkjevens fortenner kommer foran overkjevens fortenner
 • overbitt, en tilstand hvor overkjevens fortenner kommer langt foran underkjevens fortenner når man biter sammen
 • trangstilling, en tilstand hvor tennene har for dårlig plass i munnen slik at tennene ikke står rett eller bryter frem utenfor tannbuen
 • saksebitt, en tilstand hvor underkjevens tannbue er for smal i forhold til overkjevens tannbue slik at tennene ikke treffer hverandre i sambitt
 • dypt bitt, når underkjevens fortenner treffer nært eller i ganen ved sambitt
 • agenesi, manglende anlegg for en eller flere permanente tenner.
 • åpent bitt, en bittfeil der noen av tennene ikke er i kontakt med hverandre når man biter sammen
 • ved tilbakefall etter tidligere tannregulering

Hvilke typer reguleringer finnes det?

Hvilke typer reguleringer finnes det?

I dag finnes det mange muligheter med reguleringer alt fra enkle metallklosser til nesten usynlige avtakbare individuelt tilpassede skinner/alignere. Hvilken type som passer best for deg, vil kjeveortopeden vurdere med utgangspunkt i dine ønsker og hvilket bittavvik du har. Vi tilbyr følgende tannreguleringer:

 • Invisalign som er en gjennomsiktig og avtagbar plastskinne/aligner spesialtilpasset tennene dine.
 • tradisjonell regulering som består av metallklosser og en metallstreng som festes på forsiden av tennene og er den mest brukte tannreguleringen på barn og ungdom.
 • keramisk regulering som består av streng og klosser med naturlig hvit farge som festes på forsiden av tennene.
 • usynlig regulering hvor metallklosser og metallstreng er festet på baksiden av tennene.
 • gom som er en avtagbar plate som festes fra baksiden. Ofte brukt av barn i innledende behandling og stabilisering i etterkant.

Konsultasjon med kjeveortopeden

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos kjeveortopeden hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.
I den sammenheng gjennomføres det en undersøkelse av tennene dine. Dersom du har andre behov som krever tiltak, vil du få beskjed om dette slik at det kan håndteres før en kjeveortopedisk behandling kan starte.

Når må man begynne med tannregulering?

Tenner kan flyttes på og tannregulering kan benyttes fra de første permanente tennene/voksentennene bryter frem. Skal kjeveortopeden påvirke kjevenes vekst i behandlingen, må den utføres mens barnet vokser. Kjeveortopeden vurderer når det er best for pasienten å starte opp, og det kan være allerede fra 7-års alderen. Eksempler kan være plassmangel for nye fortenner, underbitt, overbitt med medfødt manglende fortenner eller kryssbitt med smal overkjeve. Likevel, det aller første dere trenger er en henvisning fra barnets tannlege. Om du trenger mer informasjon om regulering for barnet ditt vil kjeveortopeden svare på alle spørsmålene dine under en uforpliktende konsultasjon.

Er det vondt å bruke tannregulering?

Er det vondt å bruke tannregulering?

En tannregulering bruker press for å bevege på tennene. Dette trykket kan forårsake milde smerter spesielt når du strammer strengen hos kjeveortopeden. Smertene er imidlertid kortvarige og forsvinner ofte helt i løpet av kort tid. Du merker litt ømhet de første dagene etter at apparaturen er justert når du er på kontroll hos kjeveortopeden.

Hvordan foregår behandlingen med tannregulering?

Behandlingstiden med regulering varierer alt fra tre måneder til to år, avhengig av bittfeil og alder. Før behandlingen settes i gang, går du og kjeveortopeden gjennom behandlingsplanen, slik at du blir godt kjent med både omfanget og forløpet av behandlingen. Behandlingen tilpasses dine ønsker og med utgangspunkt i tannstillingen som skal rettes på. Til tross for individuell behandling er det en del felles behandlingstrekk:

1. Festing av tannreguleringen på tennene

Det er ingen eller lite smerter når kjeveortopeden fester på den tradisjonelle reguleringen som tar bortimot tre kvarter å sette på. Klossene blir limt på tennene og en metallbue/streng festes i alle klossene.Du får en grundig gjennomgang av hvordan du holder tennene og reguleringen rene, og informasjon om hensyn du må ta når du har regulering.

2. Regelmessige kontroller

Når reguleringen er på, må den kontrolleres og justeres hver 4.-8. uke, med Invisalign er det færre kontroller. Regelmessige kontroller gjennomføres til bittfeilen er rettet opp. I noen tilfeller krever behandlingen egeninnsats som for eksempel bruk av strikk i tillegg til reguleringen. Du vil få full gjennomgang av kjeveortopeden som instruerer deg i både vedlikehold, daglige rutiner og eventuell egeninnsats.

3. Avslutning

Når vi har kommet i mål med behandlingen, kan reguleringen fjernes. Vi limer tynne strenger på baksiden av fortennene for å holde på resultatet. I tillegg lager vi en gom du skal bruke på natten og bidrar til stabilisering av bittet. Du blir innkalt til regelmessige kontroller etter avsluttet behandling for å vurdere vekstforandringer og stabiliteten av bittet, og se at de pålimte strengene sitter som de skal.

Hva skjer etter en behandling med tannregulering?

Etter behandlingen er det viktig å stabilisere resultatet og beholde et funksjonelt bitt. Tenner flytter på seg hele livet, det gjelder både om du har hatt regulering eller ikke. Men i de første årene etter reguleringen ønsker vi å gi vevet rundt tennene mulighet til å tilpasse seg den nye posisjonen tennene står i. I tillegg til fastlimte retainere, metallstrenger som limes bak tennene, skal du bruke en gom i overkjeven på natten i ett til to år. Kjeveortopeden avgjør hva som er best for deg etter endt behandling og om du i det hele tatt trenger å bruke retainer.

Hva må du passe på når du bruker regulering?

 • Vær forsiktig med å tygge på harde ting som eple, sukkertøy, rå grønnsaker, knekkebrød osv.
 • Unngå å tyggegummi og annen seig og klebrig mat
 • Gi med en gang beskjed til kjeveortopeden om strengene på baksiden av tennene løsner
 • Oppretthold god munnhygiene med puss og tanntråd
 • Bruk gom eller stabiliseringsskinne som instruert

Pris på konsultasjon

Konsultasjon inkl. OPG røntgenbilde:

Pris på behandling med tannregulering

Behandlingsplanlegging og records (foto, digital scanning av bittet, og røntgenbilder)

Pris på tannregulering

Prisene gjelder behandling med fastlimt apparatur, avhengig av omfanget:

* med søskenmoderasjon

Dekker Helfo behandling med tannregulering?

Helfo dekker deler av kjeveortopedisk behandling som påbegynnes innen året pasienten fyller 20. Videre er det alvorlighetsgraden av bittfeilen som bestemmer hvor mye støtte du får. Dette vurderer kjeveortopeden. Du kan få fra 40 – 100 prosent støtte til den offentlige taksten. Hvis du har søsken som har hatt regulering, vil du få noe mer støtte. I tilfeller som ikke kvalifiserer for støtte fra Helfo må behandlingen betales i sin helhet.

Hva er egenandelen for tannregulering?

Prissystemet er komplisert ettersom den prosentvise støtten følger prisene fastsatt av Helse og Omsorgsdepartementet (HOD). Disse prisene følger ikke den generelle prisveksten i samfunnet, og reflekterer ikke den reelle kostnaden for tannregulering. Derfor er det vanlig med et påslag på prisen fra HOD. Dette påslaget gis det ikke støtte til, og blir en del av egenandelen pasienten må betale.

Hva er satsene for refusjon ved tannregulering for barn?

Diagnosene som gir rett til støtte fra Helfo er bestemt av myndighetene.

 • Gruppe A får 100% refusjon av honorartakstene.
 • Gruppe B får 75% (søskenmoderasjon gir 90%) refusjon av honorartakstene.
 • Gruppe C får 40% (søskenmoderasjon gir 60%) refusjon av honorartakstene.

Kjeveortopeden din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon