Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er tannregulering?

Tannregulering/kjeveortopedisk behandling benyttes for å korrigere bittfeil og skjev tannstilling. Slemdal tannlegesenter tilbyr både synlig og usynlig tannregulering (Invisalign) for barn, ungdom og voksne, og behandlingen blir utført av erfarne kjeveortopeder.

På Slemdal Tannlegesenter har vi erfarne kjeveortopeder som tilpasser enhver behandling til den enkelte pasient. Det finnes ikke to like tannsett – hverken på barn eller voksne.

Tannlege og kjeveortoped på samme sted – kort vei fra henvisning til behandling

Som regel er det barnets offentlige tannlege som oppdager bittfeil og skriver ut en henvisning til kjeveortopeden. Det finnes ingen automatikk i valg av kjeveortoped. Etter å ha fått henvisningen, er det foresatte som selv må finne aktuell kjeveortoped for videre behandling. Bestill gjerne konsultasjon for informasjon om videre behandling og håndtering av støtte fra Helfo.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Tannregulering retter opp tannstillingsfeil

Tannregulering retter opp tannstillingsfeil

Bittfeil oppstår når tennene i underkjeve og overkjeve ikke treffer hverandre på riktig måte, altså feil i tannstillingen eller avvik i kjevenes størrelse eller vinkling i forhold til hverandre. Behandlingen blir bestemt i forhold til bittfeilen til den enkelte pasient. Dette kan variere fra enkle problemer som raskt korrigeres, til mer omfattende behandlinger som kan ta flere år. Det finnes forskjellig type bittfeil som:
 • kryssbitt, en tilstand hvor tannbuenes bredde ikke passer til hverandre
 • underbitt, en tilstand når underkjevens fortenner kommer foran overkjevens fortenner når tannrekkene er i kontakt
 • overbitt, en tilstand når overkjevens fortenner kommer langt foran underkjevens fortenner når man biter sammen
 • trangstilling, en tilstand hvor tennene har for dårlig plass i munnen slik at tennene ikke står rett eller blir hindret fra å komme ut
 • saksebitt, en tilstand hvor tannbuen i den ene kjeven er for smal i forhold til tannbuen i motsatt kjeve.
 • dypt bitt oppstår når underkjevens fortenner treffer nært eller i ganen ved sambitt
 • agenesi, manglende anlegg for en eller flere permanente tenner.
 • åpent bitt, en bittfeil der noen av tennene ikke er i kontakt med hverandre ved sambitt
 • ved tilbakefall etter tidligere tannregulering

Hvilke typer reguleringer finnes det?

I dag finnes det mange muligheter med reguleringer alt fra enkle metallklosser til nesten usynlige avtakbare individuelt tilpassede skinner/alignere.

Hvilken type som passer best for deg, anbefales med utgangspunkt i dine ønsker og hvilke bittavvik du har. Vi tilbyr følgende tannreguleringer:
 • Invisalign som er en gjennomsiktig og avtagbar plastskinne/aligner spesialtilpasset tennene dine.
 • Tradisjonell regulering som består av metallklosser og en metallstreng som festes på forsiden av tennene og er den mest brukte tannreguleringen på barn og ungdom.
 • Keramisk regulering som består av streng og klosser med naturlig hvit farge som festes på forsiden av tennene.
 • Incognito, usynlig regulering hvor metallklosser og metallstreng er festet på baksiden av tennene.
 • Gom som er en avtagbar plate som festes fra baksiden. Ofte brukt av barn i innledende behandling og stabilisering i etterkant.

Hvilke typer reguleringer finnes det?

Hvem kan benytte tannregulering?

Hvem kan benytte tannregulering?

Mens tannregulering tidligere var mest vanlig for barn og ungdom, er det i dag mer og mer vanlig at voksne korrigerer tannstillingen sin. Tannregulering kan brukes i alle aldersgrupper og kan utføres ved regulering av en eller flere tenner. Kjeveortopeden vurderer hvilken type regulering som er mest hensiktsmessig for deg å bruke, og sammen kan dere bli enige om utseende og synlighet på tannreguleringen.

Er det vondt å bruke tannregulering?

En tannregulering bruker press for å bevege på tennene. Om du behandles med Invisalign vil hver aligner skyve litt på tennene inntil de kommer i riktig posisjon. Dette trykket kan forårsake milde smerter. Smertene er imidlertid kortvarige og forsvinner ofte helt i løpet av kort tid.

Konsultasjon med kjeveortopeden for tannregulering

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos kjeveortopeden hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. I den sammenheng gjennomføres det en undersøkelse av tennene dine. Dersom du har andre behov som krever tiltak, vil du få beskjed om dette slik at det kan håndteres før en kjeveortopedisk behandling kan starte.

Hvordan foregår behandlingen med tannregulering?

Behandlingstiden med regulering varierer alt fra tre måneder til to år, avhengig av bittfeil og alder. Før behandlingen settes i gang går du og kjeveortopeden gjennom behandlingsplanen, slik at du blir godt kjent med både omfanget og forløpet av behandlingen. Behandlingen tilpasses dine ønsker og med utgangspunkt i tannstillingen som skal rettes på. Til tross for individuell behandling er det en del felles behandlingstrekk:

1. Festing av tannreguleringen på tennene

Det er ingen smerter når kjeveortopeden fester på den tradisjonelle reguleringen. Klossene blir limt på tennene og en metallbue/streng festes i alle klossene.

Om du skal behandles med Invisalign limer kjeveortopeden små «attachments» på enkelte tenner slik at alignerene lettere kan skyve tennene til riktig posisjon. Deretter får du instruksjon i hvordan du bruker alignerene.

Uansett hvilken behandling du velger får du en grundig gjennomgang av hvordan du holder tennene og reguleringen rene, og informasjon om hensyn du må ta når du har regulering.

2. Regelmessige kontroller

Når reguleringen er på, må den kontrolleres og justeres hver 4.-8. uke, med Invisalign er det færre kontroller. Regelmessige kontroller gjennomføres til bittfeilen er rettet opp. I noen tilfeller krever behandlingen egeninnsats som for eksempel bruk av strikk i tillegg til reguleringen. Du vil få full gjennomgang av kjeveortopeden som instruerer deg i både vedlikehold, daglige rutiner og eventuell egeninnsats.

3. Avslutning

Når vi har kommet i mål med behandlingen, kan reguleringen fjernes. Vi limer tynne strenger på baksiden av fortennene for å holde på resultatet. I tillegg lager vi en gom du skal bruke på natten som bidrar til stabilisering av bittet. Du blir innkalt til regelmessige kontroller etter avsluttet behandling for å vurdere stabiliteten av bittet, og se at de pålimte strengene sitter som de skal.

Hvordan foregår behandlingen med tannregulering?

Hva skjer etter en behandling med tannregulering?

Etter behandlingen er det viktig å stabilisere resultatet og beholde et funksjonelt bitt. Tenner flytter på seg hele livet, det gjelder både om du har hatt regulering eller ikke. Men i de første årene etter reguleringen ønsker vi å gi vevet rundt tennene mulighet til å tilpasse seg den nye posisjonen tennene står i. I tillegg til fastlimte retainere, metallstrenger som limes bak tennene, skal du bruke en gom i overkjeven på natten i ett til to år.  Kjeveortopeden avgjør hva som er best for deg etter endt behandling og om du i det hele tatt trenger å bruke retainer.

Hva må du passe på når du bruker regulering?

 • Vær forsiktig med å tygge på harde ting som eple, sukkertøy, rå grønnsaker, knekkebrød osv.
 • Unngå å tyggegummi og annen seig og klebrig mat
 • Gi med en gang beskjed til kjeveortopeden om strengene på baksiden av tennene løsner
 • Oppretthold god munnhygiene med puss og tanntråd
 • Bruk gom eller stabiliseringsskinne som instruert

Dekker Helfo behandlingen med regulering for voksne?

Helfo dekker kjeveortopedisk behandling av periodontitt i kombinasjon med bittfeil og kjeveortopedi ved medfødt mangel på tenner (agenesi). I tillegg vil voksne med alvorlige bittfeil som krever en kombinasjon av kirurgi og regulering få støtte fra Helfo. I de tilfeller tannregulering dekkes må det foreligge en henvisning til kjeveortoped. Kjeveortopeden din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med Helfo. Du betaler kun andelen som ikke dekkes.

Usynlig regulering

Pris på konsultasjon for tannregulering

Konsultasjon inkl. OPG røntgenbilde:

Pris på behandling med tannregulering

Behandlingsplanlegging og records (foto, digital scanning av bittet, og røntgenbilder)

* med søskenmoderasjon

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon