Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er rotfylling?

Rotfylling er et inngrep som erstatter tannens nerve- og blodårekanal (pulpa) som er skadet eller betent med materiale som hindrer bakterier i å trenge gjennom tannen, ned i rotkanalen og til slutt inn i kjevebeinet. Hensikten med rotfylling er å fjerne all infeksjon fra den betente tannen og forhindre en eventuell infeksjon som kroppen ikke greier å ta hånd om selv.

Behandlingen strekker seg ofte over flere besøk hos tannlegen avhengig av nerveskadens omfang. Selve inngrepet skjer under lokalbedøvelse og oppleves som ganske smertefritt. En vellykket rotbehandling som kommer i gang i tide, skal forhindre smerter, misfargete tenner og gjøre det mulig for tannlegen å bygge opp tannen igjen  hvis det er lite igjen av kronen på tannen. Tannen kan bygges opp igjen med enten hvit fylling, innlegg (støpt fylling) eller krone.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.
Mann med smerter på visdomstann.

Hvorfor må tannen rotfylles?

En skadet eller betent nerve heles ikke uten tannbehandling, i dette tilfelle rotfylling. Jo lengre du går med nerveskader i tanna jo større blir sjansen for infeksjon. Hvis du går lenge med tannverk er sjansen for infeksjon stor og prognosen for en vellykket rotfylling synker med opptil 15%. Og i noen tilfeller er trekking av tannen den eneste løsningen hvorav det er mulig å erstatte den tapte tannen med implantat.

Hva forårsaker nerveskade i en tann?

En skadet eller betent nerve i tannen kan ha mange forskjellige årsaker deriblant hull i tennene/karies, en knekt eller brukket fylling med lekkasje, periodontitt, tanngnissing eller et slag mot tannen. Det er mange tilfeller hvor tenner med nerveskader ikke gir noen symptomer i det hele tatt, men kan oppdages på røntgenbilder. Nerveskader i tann kan gi symptomer som:
 • ømhet ved biting eller berøring
 • ømhet ved forsiktig banking på tannen
 • ekstra følsomhet for temperatur, hvor følelsen sitter igjen en stund etter at tannen ble eksponert for varme/kulde
 • uprovoserte og vedvarende smerter
 • følelsen av at tannen er for stor
 • hevelse
 • fargeforandring rundt tannen

Hvordan foregår en rotfylling?

Rotfylling kan være en tidkrevende behandling og kreve flere besøk avhengig av nerveskadens omfang. Vi bruker alltid bedøvelse når vi rotfyller, om du har tannlegeskrekk kan vi dele tannbehandlingen opp i flere økter hvor vi går videre ettersom man behersker del for del av behandlingen. Det som er sentralt er at du som pasient opplever kontroll og mestring.


Behandlingens første steg er å rense tannens rotkanal helt ut til rotspissen, dette innebærer å fjerne den skadede nerven og eventuelt det døde vevet. Deretter trer tannlegen en duk over tannen for å forhindre at bakterier fra munnhulen kommer ned i rotkanalen, fulgt av nøye desinfisering.


Dersom det er infeksjon i tannen, må rotkanalen renses i flere omganger for å bli kvitt alle bakteriene i rotkanalen før den kan fylles. Som rotfyllingsmateriale bruker vi Guttaperka (naturgummi) og en myksement som er stabil i mange år. Til slutt bygger tannlegen opp igjen den rotfylte tannen med enten krone, tannfylling eller innlegg.

Kan man få betennelse i en rotfylt tann?

Kan man få betennelse i en rotfylt tann?

Rotfylling er et alternativ til å trekke tannen og de fleste rotfyllinger gir et godt resultat. Dersom en rotfylling svikter og den tidligere betennelsen blusser opp igjen eller at en ny betennelse oppstår kan dette blant annet skyldes:

 • sprekk i tann og rot fra munnen og ned mot benet
 • en infisert nervekanal som ikke er oppdaget
 • forkalkninger eller ujevnheter som hindrer tilgang til nervekanalen slik at den ikke kan renses ordentlig
 • en tannrot med kraftige avbøyninger slik at det er vanskelig å rense kanalen med instrumenter
 • komplisert rotkanalanatomi som gjør det vanskelig å fjerne alle bakteriene på en tilfredsstillende måte.
 • sprekk eller knekk i fyllingen som gjør at bakterier kan trenger inn i rotfyllingen

 

For å unngå en ny betennelse er det viktig at du kontakter tannlegen om du opplever mer smerter eller at den rotfylte tannen knekker. Selv etter en vellykket rotfylling kan du oppleve milde smerter i flere måneder.

Gjør det vondt å rotfylle?

Det gjør ikke vondt å rotfylle da behandlingen gjennomføres under bedøvelse, slik at du ikke kjenner inngrepet. Du kan oppleve noe smerter og ømhet i etterkant av behandlingen, noe som kan behandles med reseptfrie smertestillende.

Kan man spise rett etter en rotfylling?

Du kan spise og drikke rett etter behandlingen, men om du har fått en midlertidig fylling bør du vente minst en halvtime. Generelt er det lurt å vente med å spise til bedøvelsen har gått ut slik at du unngår å bite deg i kinnet el.

Hvor lenge varer en rotfylling?

De aller fleste rotfyllingene varer opptil 10 år, men en rotfylt tann er svakere og ofte svekket av store fyllinger med lite gjenværende tannsubstans. Når pulpaen fylles med rotfyllingsmasse istedenfor blodkar, nerver og bløtvev kan tannen bli tørr og sprø, noe som over tid kan føre til sprekkdannelser nedover i roten. Om det dannes sprekker eller tannen splitter seg på langs, må tannen trekkes.

I de fleste tilfeller må tannlegen fjerne en del tannsubstans for å nå inntil rotkanalen og det blir nødvendig å styrke tannen med en krone som holder tannen sammen. En tannkrone er en dyrere, men sterkere løsning enn tannfylling , da den reduserer risikoen for at tannen knekker.

Hva er forskjellen på fylling og rotfylling?

Hva er forskjellen på fylling og rotfylling?

Forskjellen på fylling og rotfylling er at fylling behandler tannsubstansen som er synlig i munnen mens rotfylling behandler infeksjon i nervekanalen. En vellykket rotbehandlet tann er nesten like sterk som en med frisk rot, men kan gi en annerledes fornemmelse ved tygging. Derimot vil det ikke være noe forskjell i fornemmelse ved en tann med fylling og en tann uten fylling.
Les mer om

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.

I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger tennenes tilstand og omfanget av rotfyllingen.

Pris på rotfylling

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon