Hva er tannbro?

En tannbro er en rekke med tre eller flere sammenhengende tannkroner som erstatter en eller flere tapte tenner. Tannbroen festes til tennene på hver side av det åpne rommet og gir en fullstendig tannrekke. Broer fremstilles på samme måte som tannkroner i samarbeid med tanntekniker. Det blir ikke synlig metall.

Når trenger man tannbro?

Dersom du mangler en tann og nabotennene har store fyllinger eller er i dårlig forfatning anbefales det å lage en bro. Da blir de to tennene på hver side av mellomrommet bropilarene, og der det mangler en tann lages en krone som henger sammen med pilarene på hver side.  På den måten blir det seende ut som tre friske tenner, og det synes ikke at det mangler noen tann. Andre tilfeller hvor det kan bli nødvendig å erstatte en tann med tannbro kan være:

 • en eller flere rotfylte tenner med lite igjen av tannkronen
 • beskyttelse av en eller flere svake tenner mot å knekke
 • gjenoppretting av en eller flere ødelagte eller nedslitte tenner i rekke
 • å dekke og styrke en eller flere tenner med stor fylling
 • kamuflasje av flere misformede eller misfargede tenner
 • av kosmetiske hensyn
 • for å stabilisere og støtte løse tenner
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Fordeler med en tannbro:

 • permanent erstatning
 • styrket stabilitet til tennene broen festes til
 • kan oppleves som mer komfortabel enn proteser/gebiss
 • naturlig utseende
 • reduserer risiko for nye sprekkedannelser i tennene, spesielt på rotfylte tenner
 • i noen tilfeller kan tennene under rotfylles eller behandles for hull uten å fjerne broen

Ulemper ved en tannbro

 • avhengig av at det åpne rommet har stabile forankringstenner/nabotenner
 • du kan miste mye av nabotennenes egen substans
 • krever flere besøk hos tannlegen
 • brokanten kan bli synlig om tannkjøttet trekker seg tilbake

Hvordan foregår behandlingen med tannbro

En behandling med tannbro utføres under lokalbedøvelse og består av minst to besøk til tannlegen. Om du lider av tannlegeskrekk er det fint om du gir beskjed slik at vi tilpasser behandlingen slik at du opplever mestring og kontroll.  

I første del av behandlingen fjerner tannlegen gamle fyllinger og ødelagt tannsubstans i tillegg til å forme nabotennenes tannsubstans til et godt feste for tannbroen. Deretter tar tannlegen nødvendige avtrykk som sendes til tannteknikeren og deretter settes det inn en midlertidig bro for å beskytte dem frem til neste behandling. 

Andre del av behandlingen skjer straks broen er ferdig laget hos tanntekniker. Tannlegen renser både tenner og tannbro, preparerer dem for festing og limer på plass tannbroen. Etter at broen er godt festet kontrollerer tannlegen passform, funksjon og utseende.

Hvordan foregår behandlingen med tannbro

Konsultasjon med tannlegen

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger behandlingsbehovet ditt. Med utgangspunkt i undersøkelsen vil tannlegen anbefale en behandlingsplan inkl. estimert pris.

Hvor lenge varer en tannbro?

Generelt vil en tannbro vare i 20 – 25 år, avhengig av faktorer som størrelse på rekonstruksjonen, tannens tilstand, bitekraft, daglig renhold og alder. Levetiden kan ytterligere forkortes av årsaker som

 • sprekker i porselenet
  Dersom broen er laget av metall og porselen kan porselenet i enkelte tilfeller knekke. Dersom skaden går ut over funksjonen til tannen vil det vurderes om det må lages en ny krone.

 • hull i den naturlige delen av tannen
  Det er ikke mulig å få hull i en tannbro, men i overgangen mellom tannbroen og den naturlige tannen kan bakterier gi karies. Risikoen for dette er liten dersom overgangen mellom kronen og tannen er jevn og uten spalter der bakteriene kan sette seg, og om pasienten holder tennene rene. Skulle det oppstå hull i brokanten kan slike hull repareres med en fylling, men i noen tilfeller blir det nødvendig med ny bro.
 • tannbro som løsner eller faller ut
  Årsaker til at tannbro løsner kan blant annet være sprekkdannelser i tannen, svikt i limet til broen eller hull i den naturlige delen av tannen. I noen tilfeller kan broen festes på nytt og andre ganger må det en ny tannbro til, avhengig av grunnen til at den løsnet i første omgang. Om tannbroen faller ut, anbefaler vi at du kontakter tannlegen for videre behandling for å unngå mer skade på tannen.

 • rotfylling
  Ved rotfylling av en tann med tannbro, bores det hull gjennom broen og ned til nerven. En slik behandling vil kunne svekke tannbroen selv om hullet forsegles etter rotfyllingen.

Forskjell på tannbro og tannimplantat

Tannbro Tannimplantat
Antall tannlegebesøk
2 – 3
3 – 4
Behandlingsforløp
2 – 3 uker
2 – 12 uker
Påvirkning på nabotenner
Reduserer tannsubstansen
Ingen
Pris
Rimeligere alternativ
Dyrere alternativ
Varighet
20 – 25 år
30 år*
*Såfremt pasienten opprettholder god hygiene, ikke røyker eller det oppstår periimplantitt

Tannbro eller tannimplantat – hva er best?

Tannbro og tannimplantat er populære behandlinger som erstatter manglende tenner og begge har sine ulemper og fordeler. Hovedforskjellen er at en tannbro er avhengig av tenner på hver side av det åpne rommet, hvorav tannimplantat ikke trenger støtte eller feste til noen tenner i det hele tatt.

Begge behandlingene er gode tannerstatninger, og det finnes ikke noe fasitsvar på hvilken behandling som er best. Det er mange faktorer som spiller inn ved valg av behandlingsform og blir derfor vanskelig å vurdere på enkeltstående kriterier som tabellen viser.

Dekker Helfo innsetting av tannbroer?

Helfo dekker deler innsetting av bro, kroner, implantat eller gebiss på grunn av tap av tenner.  Tannlegen din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

Pris på innsetting av tannbroer

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon