Visste du at
hånddrevne bor ble brukt for 9000 år siden?
Visste du at
amalgamfylling er forbudt å bruke siden 2008?
Visste du at
det kan bli hull i en fylling?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er en tannfylling?

En tannfylling erstatter den delen av tannen som mangler når det er hull (karies), hakk i tennene, nedslitte tenner eller andre skader. Formålet med å legge en fylling er å gjenoppbygge tannen i tillegg til å beholde dens naturlige form og funksjon. Det finnes forskjellig type fyllinger med ulike egenskaper, men felles for alle er at de er slitesterke.

Hva kan behandles med tannfylling?

Behandling av syreskader

Hvilke typer tannfyllinger finnes det?​

Hvilken type fylling du trenger er avhengig av hvilken tann som er skadet, type skade og skadens omfang. Under en uforpliktende undersøkelse vil tannlegen anbefale den mest riktige behandlingen for deg.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.
Behandling av syreskader

Når trenger du en tannfylling?

Når trenger du en tannfylling?

Fyllinger er oftest nevnt og mest kjent som behandling av hull i tennene, men har langt flere behandlingsområder. Symptombildet er ganske varierende og det er ikke naturlig at du automatisk knytter symptomene dine til tannfylling, du kan ha symptomer som:
 • tannpine
 • dårlig ånde
 • infeksjon
 • sprekker i tannen
 • mistet tann
 • trekking av tann
 • betennelse i nerven
 • ising i tennene

Undersøkelse hos tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende undersøkelse hvor en av våre dyktige tannleger tar nødvendige røntgenbilder og en full gjennomgang av tennene, tannkjøttet og slimhinnene dine. En like viktig del av undersøkelsen er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger samt sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.
Vi forplikter oss til å informere om behandlingens omfang og hva du kan forvente av både resultat og kostnader.

Kan en fylling falle ut?

En tannfylling kan i noen tilfeller knekke eller falle ut ved kraftige eller gjentagende belastninger over tid. Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen for å hindre videreutvikling av skaden eller hullet. Noen merker ikke at fyllingen er ødelagt i det hele tatt, mens andre kan oppleve alt fra spissere kanter i munnen til ising. Husk at ingen fyllinger varer livet ut og slitasje rundt fyllingskanten er tegn på at tiden er inne for utbytting.

Hvordan foregår en tannfylling?

Du kan spise/drikke med en gang etter alle typer fyllinger, merk at gull-eller porselensfyllinger krever flere runder hos tannlegen. Behandlingsforløpet varierer med type fylling, men hovedtrekkene i forløpet er ganske likt for alle typene.

 • Ved behov eller ønske bedøves området som skal behandles med lokalbedøvelse.
 • Når bedøvelsen har begynt å virke vil tannlegen rense området ved å bore vekk svekkede deler eller tidligere fyllinger og klargjøre området for fyllingen
 • Etter at området er renset, tørket og klargjort vil tannlegen legge fyllingen og kontrollere at bittet ditt er riktig når du biter sammen tennene.

Hva er forskjellen på fylling og rotfylling?

Forskjellen på fylling og rotfylling er at fylling behandler tannsubstansen og ytre påkjenninger mens rotfylling behandler tannens nerve- og blodårekanal. En vellykket rotbehandlet tann er nesten like sterk som en med frisk rot, men kan gi en annerledes fornemmelse ved tygging. Derimot vil det ikke være noe forskjell i fornemmelse ved en tann med fylling og en tann uten fylling.

Gjør det vondt etter en tannfylling?

Om du har ekstremt sensitive tenner, kan du oppleve smerter etter en tannfylling, men de fleste opplever ikke smerter etter en slik behandling. Om du får vondt når du tygger eller tannverk etter en fylling anbefaler vi at du kontakter oss, slik at vi kan avdekke eventuelle underliggende årsaker. En tannfylling som går litt dypt og er nær en nerve kan gi ising i tennene en stund etter behandlingen.

Hva er forskjellen på fylling og rotfylling?

Hvor lenge varer en fylling?

En tannfylling varer i mange år avhengig av type, størrelse, plassering og belastning. Det er mange faktorer som påvirker varigheten, men felles for de fleste er at de varer i flere år.

Kan det bli hull i en fylling?

Det er ofte bittesmå mellomrom mellom tannfyllingen og tannen hvor bakterier liker å formere seg. Dette kan resultere i hull under fyllingen. Det mest forebyggende regimet er god munnhygiene og regelmessig kontroll hos en av våre dyktige tannleger.

Hva er komposittfylling?

En komposittfylling eller hvit fylling som består av plast og små korn av porselen. Porselenet gjør fyllingen mer holdbar og motstandsdyktig samt gjør det mulig å tilpasse fargen til din naturlige tannfarge.  Komposittfylling egner seg godt til behandling av mindre til mellomstore områder eller hull, og er den fyllingen som har erstattet de tidligere amalgamfyllingene. Komposittfyllingen herdes med UV-lys i løpet av få sekunder og du kan innta matvarer og drikke som normalt rett etter behandlingen.

Hva er porselensfylling?

Porselensfylling er en støpt fylling eller innlegg som brukes på skader som er utsatt for større belastninger eller tyggekrefter. I tilfeller hvor det er mulig å bevare mest mulig av tannen er det mer hensiktsmessig å bruke porselensfylling enn å sette krone. I likhet med gullfylling er risikoen for allergiske reaksjoner minimalt ved bruk av porselensfyllinger. Tannteknikeren vår støper fyllingen etter avtrykk og modeller av tennene dine. Støpte innlegg er mer kostbart enn hvite fyllinger og krever flere besøk hos tannlegen.

Hva er gullfylling?

Gull brukes som tannfyllingsmateriale på tannflater som er utsatt for større belastninger eller tyggekrefter. En gullfylling har lang varighet, er lite bakterievennlig, et sterkt materiale som ikke brekker så lett og gir nesten aldri allergiske reaksjoner. Gullfylling er en støpt fylling eller innlegg, altså en fylling som modelleres utenfor munnen, før den limes på plass. Hos oss er det tannteknikeren vår som støper fyllingen etter avtrykk og modeller av tennene dine. På grunn av egenskapene sine reduserer gullfylling risikoen for hull i kanten av fyllingen og er gunstig for de som gnisser tenner. Støpte innlegg er mer kostbart enn hvite fyllinger og krever flere besøk hos tannlegen.

Hva er glassionomerfylling?

Glassionomerfylling eller hvit fylling er et fyllingsmateriale som brukes der det er vanskelig å få tannen helt tørr når fyllingen legges, typisk nær tannkjøttet eller roten. Den har noe fluorinnhold og kan være fin å bruke på pasienter som har lett for å få hull i tennene.

Hva er amalgamfylling?

Amalgam er en legering av kvikksølv blandet med andre metaller. Denne legeringen ble tidligere brukt som fylling i tennene. Det ble forbudt å tette hull i tennene med amalgam i 2008 som del av et generelt forbud mot bruk og import av det giftige kvikksølvet pga. miljøhensyn.

Bytte ut amalgamfylling?

Har du en amalgamfylling som må fjernes, erstatter vi den med en tannfarget eller hvit fylling. Mange vil gjerne skifte amalgamfyllinger til tannfarget restaurering av kosmetiske hensyn. Om amalgamfyllingene ikke er altfor store, fjerner vi amalgam på en forsvarlig måte. En amalgamfylling over flere sider av en tann må i noen tilfeller skiftes til en krone.

Pris på tannfyllinger

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon