Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er tanngnissing?

Tanngnissing, også kalt bruksisme eller attrisjon, er unormal stor slitasje på tenner, som forårsakes av at man presser eller gnisser tennene sammen. Tanngnissing i perioder er ganske vanlig, men gnissing over tid kan skade tennene.

Det er viktig å huske at tennene bare skal være i kontakt når vi tygger mat. Det skal normalt være 2-3 mm avstand mellom tenner i over- og underkjeven. Det kan både være vanskelig å bryte en uvane med gnissing og finne en konkret årsak. Mange opplever at de gnisser eller presser tennene mest om natten og mer i perioder med mye stress.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Tanngnissing kan forårsake

 • nedslitt tannemalje
 • tannsmerter
 • slitne eller stramme kjevemuskler
 • låst kjeve
 • smerter eller ømhet i kjeven, nakken og ansiktet
 • opplevelse av øreverk
 • smerter rundt tinningen/hodepine
 • tyggeskader på innsiden av kinnet
 • søvnforstyrrelser
 • snorking
 • nedslitte fyllinger som kan danne sprekker

Hvordan behandles tanngnissing?

Undersøkelsen danner grunnlaget for hvilken behandlingsform tannlegen anbefaler. De ulike behandlingsformene for tanngnissing kan være:

 • råd og veiledning for å minimalisere skadene
  Om kartleggingen viser en klar sammenheng mellom tanngnissingen og for eksempel stress eller livsstil kan du få avstressingsøvelser eller råd om endringer i livsstil.

  Et godt tips er å posisjonere tennene/kjeven riktig. Dette gjør du ved å hvile tungen mot ganen med tennene fra hverandre og leppene lukket. En slik posisjonering gjør at du puster med nesen og  hindrer samtidig tanngnissing og spenninger i kjeven.

 • oppbygging av nedslitte tenner
  Svært nedslitte tenner kan påvirke tennenes funksjon og utseende. I slike tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp tennene med enten fyllinger eller kroner for å beskytte tannsubstansen for videre slitasje. For langvarig effekt anbefaler vi å etterbehandle oppbygningen med en bittskinne.
 • muskeløvelser
  Tanngnissing merkes i kjeveledd og tyggemusklene, noe som fører til at de strammer seg mer over tid og du føler deg sliten i disse områdene. Riktige øvelser kan løsne på musklene og gjøre disse mer avslappet. Tannlegen setter opp et øvelsesprogram.

 • bittskinne
  En bittskinne stabiliserer bittet og avlaster kjeveleddet og tyggemusklene. Bittskinnene er spesialtilpasset til dine tenner og det er viktig at den passer perfekt. Skinnen forhindrer skader og overbelastning grunnet tanngnissing i tillegg til å behandle kjeveleddsplager.

 • tannregulering
  Er tanngnissingen forårsaket av feil tannstilling, kan det behandles med tannregulering. Det kan gjøres med aligner, usynlig regulering eller tradisjonell regulering.

Hvorfor gnisser du tenner?

Tanngnissing kan ha mange forskjellige årsaker, deriblant bittforhold, livsstil, stress, tidligere behandlinger og pusteutfordringer under søvn. Av samtlige slitasjeskader er det tanngnisseskader som utvikler seg raskest og gir størst skade.

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger skadens omfang og mulige årsaker til tanngnissingen.

Hvorfor gnisser du tenner?

Behandling av tanngnissing kan føre til?

 • rettkantede tenner
 • bedre søvn
 • mindre hodepine
 • sterkere tenner
 • mindre ising i tennene
 • mindre plager fra kjeveledd og tyggemuskulatur

Hva skjer etter behandlingen?

Oppfølgingen i etterkant bestemmes av behandlingsformen. Enkle skader kan følges opp i faste intervaller over tid og reguleringspasienter vil ha behov for oftere kontroll og oppfølging.

Pris på tannbehandlinger

* Inkluderer ikke tannteknikers honorar

Gjør det vondt å behandle tanngnissing?

Behandling av tanngnissingsskader gjør som regel ikke vondt. Om du har svært sensitive tenner kan vi bruke lokalbedøvelse ved behov.

Hvilke tannbehandlinger dekkes av Helfo?

Helfo dekker deler innsetting av bro, kroner, tannregulering, bittskinne,  implantat eller tannproteser på grunn av tap av tenner eller tannsubstans.  Tannlegen din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon