Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er tannkrone?

En tannkrone er et naturtro kunstig skall som festes utenpå enn tann på samme måte som en krone settes på et hode. Det er en protetisk erstatning for den opprinnelige tannen. Tannlegen anbefaler krone der tannen ikke lenger kan repareres med fylling, dvs. at det er for lite frisk tannsubstans igjen. Tannkronen er en konstruert tann som har lang levetid og er tilpasset tennene dine i både form og farge.

Når trenger man tannkrone?

Dersom tannen din ikke kan repareres med fylling eller risikoen for at den sprekker langs med roten er stor, anbefales det å styrke tannen med en ny tannkrone. Andre tilfeller hvor det blir nødvendig å sette på en krone kan være:

 • en rotfylt tann med lite igjen av tannkronen
 • beskyttelse av en svak tann som er i fare for å knekke
 • gjenoppretting av en ødelagt eller nedslitt tann
 • å dekke og styrke en tann med stor fylling
 • der tannen må være en del av en bro
 • kamuflasje av misformet eller misfarget tann
 • å dekke et tannimplantat
 • av kosmetiske hensyn
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Fordeler med tannkroner:

 • du beholder tannen din
 • kan i noen tilfeller ha bedre holdbarhet og styrke enn fyllinger
 • ubevegelig – krymper ikke over tid som komposittfyllinger
 • naturlig utseende
 • reduserer risiko for sprekkdannelser i tannen, spesielt på rotfylte tenner

Ulemper ved tannkroner:

 • tap av tannsubstans om det må slipes mye på tannen
 • dyrere enn tannfylling
 • krever flere besøk hos tannlegen
 • kronekanten kan bli synlig om tannkjøttet trekker seg tilbake

Hvordan foregår behandlingen med tannkroner

En behandling med tannkrone utføres under lokalbedøvelse og består av minst to besøk til tannlegen. Om du lider av tannlegeskrekk er det fint om du gir beskjed sånn at vi tilpasser behandlingen slik at du opplever mestring og kontroll.

I første del av behandlingen fjerner tannlegen gamle fyllinger og ødelagt tannsubstans i tillegg til å forme resterende tannsubstans til et godt feste for tannkronen.

Deretter tar tannlegen nødvendige avtrykk som sendes til tannteknikeren og tannen dekkes med en midlertidig krone for å beskytte tannen frem til neste behandling.

Andre del av behandlingen er ofte 2-3 uker senere hvor man limer på plass tannkronen. Det er mulig å sette inn flere tannkroner samtidig.

Om du mangler både tannrot og tannkrone, kan en kombinasjon av implantat og krone benyttes. Implantatet erstatter roten, og kronen erstatter den synlige delen av tannen. Det kreves spesialkompetanse for å sette krone på implantater og i slike tilfeller henviser vi pasienten for hele prosessen til våre gode samarbeidspartnere som har lang erfaring med tannimplantater.

Hvordan foregår behandlingen med tannkroner

Konsultasjon med tannlegen

Konsultasjon med tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos tannlegen hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. I den sammenheng gjennomføres det en full undersøkelse av tennene dine som kartlegger skadens omfang. Med utgangspunkt i undersøkelsen vil tannlegen anbefale en behandlingsplan inkl. estimert pris.

Hvor lenge varer en tannkrone?

Generelt vil en tannkrone vare i 20 – 25 år, avhengig av faktorer som størrelse på rekonstruksjonen, tannens tilstand, bitekraft, daglig renhold og alder. Levetiden kan ytterligere forkortes av årsaker som:

 • sprekker i porselenet
  Dersom kronen er laget av metall og porselen kan porselenet i enkelte tilfeller knekke. Dersom skaden går ut over funksjonen til tannen vil det vurderes om det må lages en ny krone.

 • hull i den naturlige delen av tannen
  Det er ikke mulig å få hull i en sementert krone, men i overgangen mellom tannkronen og den naturligetannen kan bakterier gi karies. Risikoen for dette er liten dersom overgangen mellom kronen og tannen er jevn og uten spalter der bakteriene kan sette seg, og om pasienten holder tennene rene. Skulle det oppstå hull i kronekanten kan slike hull repareres med en fylling, men i noen tilfeller blir det nødvendig med ny tannkrone.
 • tannkrone som løsner eller faller ut
  Årsaker til at tannkrone løsner kan blant annet være sprekkdannelser i tannen, svikt i limet til kronen eller hull i den naturlige delen av tannen. I noen tilfeller kan kronen festes på nytt og andre ganger må det en ny tannkrone til, avhengig av grunnen til at den løsnet i første omgang. Om tannkronen faller ut, anbefaler vi at du kontakter tannlegen for videre behandling for å unngå mer skade på tannen.

 • rotfylling
  Ved rotfylling av en kronet tann bores det hull gjennom kronen og ned til nerven. En slik behandling vil kunne svekke tannkronen selv om hullet forsegles etter rotfyllingen.

Hva er tann på stift?

Tann på stift er en kunstig tannkrone som er festet på en stift i rotkanalen.  Stiften fungerer mer som et skjelett som tannen bygges rundt og holder den nye tanndelen på plass. Tannkronen blir som et tynt lag rundt den opprinnelige tannen og sikrer en jevn trykkfordeling slik at tannen ikke går i stykker eller knekker når du biter i noe hardt.

Tann på stift brukes på rotfylte tenner med lite gjenværende tannsubstans øverst.

Hva er forskjellen på tannkrone og fasett?

En fasett kan brukes på tenner når det er ønskelig å spare mye av tannens egen substans. Det er en vanligere løsning å bruke på fortenner. En krone dekker hele tannen på alle sider, og brukes når situasjonen krever det, for eksempel når mye tannsubstans mangler.

Dekker Helfo behandlingen med tannkroner?

Helfo dekker innsetting av bro, eventuelt kroner, implantat eller gebiss på grunn av tap av tenner. Tannlegen din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

Pris på innsetting av tannkroner

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon