Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan være alt fra litt frykt til kraftig angst for tannbehandlinger, men som ikke oppfyller kriteriene for en fobisk angstlidelse. Tannlegeskrekk forveksles ofte med odontofobi og begrepene brukes om hverandre.

Hva er odontofobi?

Odontofobi er en ekstrem angst for tannbehandlinger som oppfyller kriteriene for en fobisk angstlidelse. Den er ofte ledsaget av sterk forventningsangst i forkant av tannlegebesøket og kroppslige angstsymptomer som hjertebank, kvalme og svimmelhet både før og under behandlingen. De som lider av odontofobi kan unngå tannlegen i flere år uansett smerter eller problemer med tennene.

Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Hvorfor har noen tannlegeskrekk?

Jente redd for tannlegen

Hvorfor har noen tannlegeskrekk?

Mange som lider av tannlegeskrekk har opplevd erfaringer som sterke smerter, traumer eller tap av kontroll hos tannlegen, særlig som barn. I andre tilfeller kan tannlegeskrekken være overført fra nære relasjoner i oppveksten, altså er det en sterk angst for tannbehandlinger uten egenerfaring i tannlegestolen. Tannlegeskrekk kan i tillegg oppstå hos personer som er blitt torturert eller utsatt for overgrep. I motsetning til odontofobi kan tannlegeskrekk graderes i mange forskjellige nivåer, uansett nivå finnes det tiltak som hjelper.

Er tannlegeskrekk vanlig?

Tannlegeskrekk er relativt utbredt, og undersøkelser viser at 5 – 20% av voksne i Norge har sterk angst for tannbehandlinger.  I de verste tilfellene er tannlegeskrekken så kraftig at man unngår tannbehandling i sin helhet, selv om man har smerter, sliter med dårlig utseende eller ikke klarer å spise normalt.

Er tannlegeskrekk vanlig?

Hvordan behandler vi tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk varierer fra person til person og det handler om å imøtekomme hver enkelt pasient og deres angst for tannbehandling. Det er viktig at du opplever god behandling med minst mulig ubehag og fravær av smerte. Noen av tiltakene vi benytter er:
samtaler

Sammen med tannlegen går dere gjennom alt fra tidligere erfaringer, hva du tror tannlegen forventer og hvilke forventninger du har til tannbehandlingen og tannlegen. Det handler mye om å bli kjent med både deg som person og som pasient og at du opplever oss som trygge og får tillit til tannlegen din.

eksponeringsterapi

I samtaler med tannlegen går du flere ganger i dybden på hva som forårsaker tannlegeskrekken din, hva du frykter vil skje under behandlingen og hvordan du vanligvis reagerer på dette. Tannlegen forklarer behandlingsforløpet steg for steg og du forteller hvordan du kjenner på dette. Sammen går dere gjennom dette til du er trygg på å gå videre til neste steg og begynne på første del av behandlingsforløpet.

venner/ nære relasjoner ønskes velkommen

Det vanskeligste er som oftest det å ta steget og oppsøke tannlege, og ikke minst det å holde avtalen og møte opp til timen. Det kan hjelpe å få støtte fra noen man stoler på og gjerne avtale å gå sammen.

oppdeling av behandlingen

Målet vårt er at du får hjelp til å utsette deg for de situasjonene du frykter, men på en kontrollert og rolig måte. Derfor deler vi tannbehandlingen opp i flere økter tilpasset ditt tempo og beherskelsesnivå. Vi tøyer aldri grensene du setter.

musikkterapi

Forskning viser at musikk kan blant annet vekke gamle minner og har en direkte påvirkning på vår sinnstilstand. Det er også påvist at musikk kan ha en direkte målbar effekt på akutt smerte. Vi benytter oss av dette for å gjøre det mest mulig behagelig for deg når du er hos oss.

situasjonskontroll og tilvenning

Noe av det viktigste er at du opplever kontroll og mestring. Selv om vi under samtaler har blitt enige om en behandlingsplan, kan du når som helst stoppe eller endre tempoet på behandlingen. Hold lav terskel for å gi beskjed om du trenger pauser underveis, eller om det er noe som er ubehagelig eller vondt. Du har kontroll og bestemmer hva som skal gjøres.

beroligende middel

Om du lider av kraftig tannlegeskrekk, kan det være aktuelt å benytte beroligende middel. Men vi har som målsetting at du skal oppleve mestring og få mulighet til å klare å gjennomføre vanlig undersøkelse og behandling uten behov for dette i fremtiden. Like viktig er det at du trives og føler deg trygg hos oss.

smertefri behandling

Smertelindring etter vårt syn begynner allerede før pasienten kommer inn til behandling. Alt fra hvordan vi tar imot pasienter til stemningen i lokalene våre kan utgjøre en stor forskjell. Under behandlingen bruker vi lokalbedøvelse og sørger for at du ikke kjenner noen smerter under behandlingen. Smertefri behandling handler like mye om fravær av vesentlig ubehag som fravær av smerte. 

Det hjelper om du som pasient på en kontrollert og rolig måte får hjelp til å utsette deg for de situasjonene som du frykter. Vi kan dele tannbehandlingen opp i flere økter eller trappetrinn hvor vi går videre ettersom man behersker del for del av behandlingen. Det som er sentralt er at du som pasient opplever kontroll og mestring! Målet er at du skal kunne mestre vanlig tannbehandling, og klare å gå til regelmessig undersøkelse for å forebygge og behandle tilstander tidlig slik at det ikke blir mer alvorlig.
For akutt behandling eller pasienter som ikke er klare for å starte behandling for odontofobi, kan vi bruke beroligende midler og lokalbedøvelse for en positiv og smertefri behandling.

Hvordan forebygger vi tannlegeskrekk?

Undersøkelser viser at en av hovedårsakene til tannlegeskrekk er negative erfaringer hos tannlegen i oppveksten. Nettopp derfor bruker vi mye tid og forberedelser på våre unge pasienter og jobber for å skape et godt og trygt miljø hvor de opplever kontroll og mestring.

Å bruke samme tannlege som sin foresatte har i mange tilfeller vist seg å være gunstig for våre unge pasienter. Forskning viser at det å gå gjennom behandlingen med barn før igangsetting lærer dem å stole på tannlegen og seg selv.

Ellers er det viktig å ha fokus på god munnhygiene med grundig renhold. Et sunt og godt kosthold tar bedre vare på tennene. Etter hvert som du behersker situasjonen bedre og føler deg trygg, så kan det være lurt å gå til kontroll oftere for å få forebyggende behandling og unngå større behandlingsbehov i fremtiden.

Beroligende midler

Om du lider av kraftig tannlegeskrekk kan det også være aktuelt å benytte beroligende middel første gangen du kommer til oss, men vi har som målsetting at du skal oppleve mestring og få mulighet til å klare å gjennomføre vanlig undersøkelse og behandling uten behov for dette i fremtiden.
Det er også viktig for oss at du som pasient trives og føler deg trygg hos oss.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon