Hva er tanntrekking?

Tenner eller gjenstående røtter kan trekkes med eller uten et kirurgisk inngrep, men begge metodene utføres med god bruk av lokalbedøvelse. Hvilken metode som er best egnet baseres på tannens plassering, skade og tannstilling.

Når må en tann trekkes?

Tanntrekking er siste utvei når det ikke finnes en annen måte å redde tannen på. I tilfeller hvor en dårlig tann kan føre til en rekke plager og problemer i munnen og behandling av denne ikke vil gi tilfredsstillende resultater er det bedre å trekke tannen enn å bevare den.

Faktorer som kan føre til at tanntrekking er den beste løsningen kan være:

 • plagsomme visdomstenner
 • omfattende karies hvor fylling eller krone ikke vil holde
 • skadet tannrot som fører til infeksjon hvis den forblir i kjeven
 • løs tann som sitter veldig løst i tannkjøttet og forårsaker infeksjoner
 • væskefylte hulrom (cyster) hvor kjevebenet rundt tannen har forsvunnet
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Undersøkelse hos tannlegen

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende undersøkelse hvor en av våre dyktige tannleger tar nødvendige røntgenbilder og en full gjennomgang av tennene, tannkjøttet og slimhinnene dine.  En like viktig del av undersøkelsen er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger samt sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.

Vi forplikter oss til å informere om behandlingens omfang og hva du kan forvente av både resultat og kostnader.

Hvordan foregår en tanntrekking?

Det er to måter å trekke tenner på, begge gjøres under lokalbedøvelse. Ved enkel trekking fjernes tannen uten større inngrep. Ved kirurgisk fjerning må man legge bløtvev til side og ved behov fjerne ben slik at man kan få ut hele tannen. Man syr sammen bløtvevet slik at det gror fint etter at tannen er fjernet. Om du lider av tannlegeskrekk setter vi pris på at du gir beskjed slik at vi kan tilpasse behandlingen og at du opplever mestring og kontroll. Du vil hele tiden ha kontroll på situasjonen og kan avbryte for å ta en pause når som helst under behandlingen.

Behandlingsforløpet varierer med hvordan tannen må trekkes, men hovedtrekkene i forløpet er ganske likt for begge typene:

 • Du får lokalbedøvelse slik at inngrepet ikke er smertefullt.
 • Etter at tannen er trukket biter du på et bittkompress i 15-30 minutter.
 • Du får utdelt smertestillende som du kan ta ved smerter.
 • Etter behandlingen kan du oppleve hevelse i området og nummenhet i tungen, leppene eller kinnet, avhengig av type bedøvelse vi benytter under behandlingen.

Hva skjer etter at tannen er trukket?

I dagene etter tanntrekkingen er det viktig at du følger instruksene du har fått fra tannlegen slik at du ikke får en infeksjon, blødning eller smerter. Det er naturlig med blødning i såret etter en tanntrekking som normalt stopper etter å ha brukt bittkompressen. Hullet i tannkjøttet etter tannen som er trukket gror som regel fint innen et par uker, men kan ta opptil 2-4 måneder for full tilheling. Etter å ha trukket en tann er det viktig at du:

 • bruker bittkompress den første halvtimen.
 • unngår å spise eller drikke noe de tre første timene
 • tar smertestillende tabletter med drikke tidligst 30 minutter etter behandlingen
 • unngår kraftig skylling av munnen de første to til tre dagene
 • unngår å pirke i hullet med tunge eller finger
 • unngår å pusse området rundt hvor du har trukket tannen de første 3-4 dagene
 • unngår hard trening det første døgnet
 • unngår tunge løft det første døgnet
 • holder deg til myk føde de første dagene
 • unngår røyking de første 48 timene

Smerter etter å ha trukket tannen?

Smerten skal gradvis avta fra tredje/fjerde dagen etter en tanntrekking. Noen merker nesten ikke smerter i etterkant, mens andre kan ha behov for smertestillende flere ganger daglig i en ukes tid. Smerter som gir seg over tid er vanlig, men om smertene eller hevelsen øker betraktelig etter den tredje/fjerde dagen bør du kontakte tannlegen.

Smerter etter å ha trukket tannen?

Komplikasjoner etter å ha trukket en tann

Det er oftest ingen komplikasjoner etter en tanntrekking, men i noen tilfeller kan det oppstå plager med smerter eller hevelse noe som kan være tegn på:

Infeksjon/betennelse
Om det er en begynnende infeksjon eller betennelse vil du merke at hevelsesområdet er varmt, stramt og rødt i tillegg til at du kan ha feber og dårlig allmenntilstand. Innholdsstoffene i sigaretter kan påvirke tilhelingen og øker risikoen for utvikling av infeksjon.

Alveolitt, også kalt dry socket
En tilstand der hullet etter tannen ikke fylles med blod og dermed fører til at benet ikke gror. Selv om smerten og hevelsen har avtatt som normalt, kan det da oppstå økte smerter noen dager etter behandlingen. Røyking kan føre til at blodkoagelet løsner slik at hullet er tomt for blod. Blodkoagelet fungerer som et beskyttende lag for normal tilheling av såret.

Hva kan erstatte en trukket tann?

Etter at såret er tilhelet kan du om ønskelig erstatte tomrommet etter tannen med en ny kunstig tann som matcher tennene dine i form og farge. Det finnes ulike alternativer som:

 • tannkrone på implantat
  Tannkrone er et naturtro kunstig skall som festes utenpå et tannimplantat som erstatter tannroten.
 • protese
  En tannprotese erstatter en eller flere tapte eller ødelagte tenner og kan være fastsittende eller avtagbar.
 • tannbro
  En tannbro er en rekke med to eller flere sammenhengende tannkroner som erstatter en eller flere tapte tenner. Tannbroen festes til tennene på hver side av det åpne rommet og gir en fullstendig tannrekke.

Hva kan erstatte en trukket tann?

Priser på behandlinger

* Inkluderer ikke tannteknikers honorar
** Debiteres etter medgått tid med timehonorar

Bestill time

Kontaktinformasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon