Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er usynlig tannregulering?

Usynlig tannregulering består av metallklosser og metallstreng som festes på baksiden av tennene og har samme bruksområder som en tradisjonell tannregulering. Det er en spesialtilpasset løsning laget med utgangspunkt i en digital scanning av bittet ditt.  

Det finnes ikke to like tannsett – hverken på barn eller voksne. På Slemdal Tannlegesenter har vi erfarne kjeveortopeder som tilpasser enhver behandling til den enkelte pasient.

Hva er forskjellen på usynlig regulering og Invisalign?

Både usynlig regulering og Invisalign kan benyttes på de fleste typer bittfeil. De er begge reguleringstyper som er individuelt tilpasset etter en digital scanning. Behandlingsplanleggingen gjøres digitalt av kjeveortopeden. Invisalign er en serie gjennomsiktige alignere/skinner som uke for uke presser tennene til ønsket posisjon. Du skifter selv til neste aligner én gang i uken. Den syns nesten ikke. Incognito festes av kjeveortopeden og fungerer mer som en tradisjonell tannregulering, men er helt usynlig. Incognito krever flere besøk hos kjeveortopeden enn Invisalign.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Usynlig regulering brukes ved

Usynlig regulering brukes ved

  • kryssbitt, en tilstand hvor tannbuenes bredde ikke passer til hverandre og underkjeven føres til den ene siden for å klare å bite sammen
  • underbitt, en tilstand hvor underkjevens fortenner kommer foran overkjevens fortenner
  • overbitt, en tilstand hvor overkjevens fortenner kommer langt foran underkjevens fortenner når man biter sammen
  • trangstilling, en tilstand hvor tennene har for dårlig plass i munnen slik at tennene ikke står rett eller bryter frem utenfor tannbuen
  • saksebitt, en tilstand hvor underkjevens tannbue er for smal i forholdt til overkjevens tannbue slik at tennene ikke treffer hverandre i sambitt
  • dypt bitt, når underkjevens fortenner treffer nært eller i ganen ved sambitt
  • agenesi, manglende anlegg for en eller flere permanente tenner.
  • åpent bitt, en bittfeil der noen av tennene ikke er i kontakt ved skambitt
  • ved tilbakefall etter tidligere tannregulering

Tannlege og kjeveortoped på samme sted – kort vei fra henvisning til behandling

Som regel er det barnets offentlige tannlege som oppdager bittfeil og skriver ut en henvisning til kjeveortopeden. Det finnes ingen automatikk i valg av kjeveortoped. Etter å ha fått henvisningen, er det foresatte som selv må finne aktuell kjeveortoped for videre behandling. Bestill gjerne konsultasjon for informasjon, videre behandling og håndtering av støtte fra Helfo.

Hvem kan bruke usynlig tannregulering?

Mens tannregulering tidligere var mest vanlig for barn og ungdom, er det i dag mer og mer vanlig at også voksne regulerer tennene. Usynlig regulering kan brukes i alle aldersgrupper og kan utføres ved regulering av én, to eller alle tennene. Reguleringen benyttes der en ønsker endring på enkelttenner, men også der hele bittet må justeres.

Når må man begynne med tannregulering?

Når må man begynne med tannregulering?

Tenner kan flyttes på og tannregulering kan benyttes fra de første permanente tennene/voksentennene bryter frem. Skal kjeveortopeden påvirke kjevenes vekst i behandlingen, må den utføres mens barnet vokser. Kjeveortopeden vurderer når det er best for pasienten å starte opp, og det kan være allerede fra 7-års alderen. Eksempler kan være plassmangel for nye fortenner, underbitt, overbitt med medfødt manglende fortenner eller kryssbitt med smal overkjeve. Likevel, det aller første dere trenger, er en henvisning fra barnets tannlege. Om du trenger mer informasjon om regulering for barnet ditt vil kjeveortopeden svare på alle spørsmålene dine under en uforpliktende konsultasjon.

Konsultasjon med kjeveortopeden

Det første leddet i behandlingen er en uforpliktende konsultasjon hos kjeveortopeden hvor fokuset er å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på.
I den sammenheng gjennomføres det en undersøkelse av tennene dine. Dersom du har andre behov som krever tiltak, vil du få beskjed om dette slik at det kan håndteres før en kjeveortopedisk behandling kan starte.

Er det vondt å bruke tannregulering?

En tannregulering bruker press for å bevege på tennene. Dette trykket kan forårsake milde smerter spesielt når du strammer strengen hos kjeveortopeden. Smertene er imidlertid kortvarige og forsvinner ofte helt i løpet av kort tid. Du merker litt ømhet de første dagene etter at apparaturet er justert når du er på kontroll hos kjeveortopeden.

Bestill time

Send forespørsel om time.

Kontaktinformasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingstiden med regulering varierer alt fra tre måneder til to år, avhengig av bittfeil og alder. Før behandlingen settes i gang går du og kjeveortopeden gjennom behandlingsplanen, slik at du blir godt kjent med både omfanget og forløpet av behandlingen. Behandlingen tilpasses dine ønsker og med utgangspunkt i tannstillingen som skal rettes på. Til tross for individuell behandling er det en del felles behandlingstrekk:

1. Festing av tannreguleringen på tennene

Det er ingen eller lite smerter når kjeveortopeden fester på reguleringen som tar bortimot tre kvarter å sette på. Klossene blir limt på tennene og en metallbue/streng festes i alle klossene. Du får en grundig gjennomgang av hvordan du holder tennene og reguleringen rene og informasjon om hensyn du må ta når du har regulering.

2. Regelmessige kontroller

Når reguleringen er på, må den kontrolleres og justeres hver 4.-8. uke, med Invisalign er det færre kontroller. Regelmessige kontroller gjennomføres til bittfeilen er rettet opp. I noen tilfeller krever behandlingen egeninnsats som for eksempel bruk av strikk i tillegg til reguleringen. Du vil få full gjennomgang av kjeveortopeden som instruerer deg i både vedlikehold, daglige rutiner og eventuell egeninnsats.

3. Avslutning

Når vi har kommet i mål med behandlingen, kan reguleringen fjernes. Vi limer tynne strenger på baksiden av fortennene for å holde på resultatet. I tillegg lager vi en gom du skal bruke på natten som bidrar til stabilisering av bittet. Du blir innkalt til regelmessige kontroller for å vurdere vekstforandringer og stabiliteten av bittet, og se at de pålimte strengene sitter som de skal.

Hva må du passe på når du bruker regulering?

  • Vær forsiktig med å tygge på harde ting som eple, sukkertøy, rå grønnsaker, knekkebrød osv.
  • Unngå tyggegummi og annen seig og klebrig mat.
  • Gi beskjed til kjeveortopeden om strengene på baksiden av tennene løsner.
  • Oppretthold god munnhygiene med puss og tanntråd.
  • Bruk gom eller stabiliseringsskinne som instruert.

Hva skjer etter en behandling med tannregulering?

Etter behandlingen er det viktig å stabilisere resultatet og beholde et funksjonelt bitt. Tenner flytter på seg hele livet, det gjelder både om du har hatt regulering eller ikke. Men i de første årene etter reguleringen ønsker vi å gi vevet rundt tennene mulighet til å tilpasse seg den nye posisjonen tennene står i.  I tillegg til fastlimte retainere, metallstrenger som limes bak tennene, skal du bruke en gom i overkjeven på natten i ett til to år. Kjeveortopeden avgjør hva som er best for deg og om du i det hele tatt trenger å bruke retainer.

Pris på konsultasjon for tannregulering

Konsultasjon inkl. OPG røntgenbilde:

Pris på behandling med tannregulering

Behandlingsplanlegging og records (foto, digital scanning av bittet, og røntgenbilder)

Pris på tannregulering

Prisene gjelder behandling med fastlimt apparatur, avhengig av omfanget:

* med søskenmoderasjon

Dekker Helfo behandling med tannregulering?

Helfo dekker deler av kjeveortopedisk behandling som påbegynnes innen året pasienten fyller 20. Videre er det alvorlighetsgraden av bittfeilen som bestemmer hvor mye støtte du får. Dette vurderer kjeveortopeden. Du kan få fra 40 – 100 prosent støtte til den offentlige taksten. Hvis du har søsken som har hatt regulering, vil du få noe mer støtte. I tilfeller som ikke kvalifiserer for støtte fra Helfo må behandlingen betales i sin helhet.

Hva er egenandelen for tannregulering?

Prissystemet er komplisert ettersom den prosentvise støtten følger prisene fastsatt av Helse og Omsorgsdepartementet (HOD). Disse prisene følger ikke den generelle prisveksten i samfunnet, og reflekterer ikke den reelle kostnaden for tannregulering. Derfor er det vanlig med et påslag på prisen fra HOD. Dette påslaget gis det ikke støtte til, og blir en del av egenandelen pasienten må betale.

Hva er satsene for refusjon ved tannregulering for barn?

Diagnosene som gir rett til støtte fra Helfo er bestemt av myndighetene.

  • Gruppe A får 100% refusjon av honorartakstene.
  • Gruppe B får 75% (søskenmoderasjon gir 90%) refusjon av honorartakstene.
  • Gruppe C får 40% (søskenmoderasjon gir 60%) refusjon av honorartakstene.

Kjeveortopeden din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med Helfo. Du betaler kun den andelen som ikke dekkes.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon