Visste du at
hånddrevne bor ble brukt allerede for 9000 år siden?
Visste du at
den første moderne tannbørsten ble produsert i 1938 ?
Visste du at
det er best å pusse tennene før frokost?
Visste du at
grundig tannpuss krever ikke krefter men tålmodighet

Hva er visdomstenner?

Visdomstennene er tennene lengst bak i kjeven, altså jeksler, som bryter frem i 18 – 23 års alderen, men ikke alle får visdomstenner. Tennene kan ta plass i tannrekken som andre tenner, men kan variere en del i størrelse og form, noe som gjør det vanskelig å holde det rent nok så langt bak i munnen. 

Hvordan føles det å få visdomstenner?

Når visdomstennene bryter frem kan du merke at tannkjøttet er litt sårt og ømt, noe som kan lindres med munnskyllevann og smertestillende, og godt renhold. Hvis smertene vedvarer bør du dra til tannlegen for å sikre riktig behandling av visdomstannen. Noen visdomstenner bryter ikke fram i det hele tatt og er godt beskyttet mot bakteriene i munnen. Andre visdomstenner bryter bare delvis ut hvor mesteparten av tanna ikke er synlig, altså en innkilt visdomstann. I slike tilfeller får bakteriene tilgang til hulrommet som omgir tannkronen og blir kilde til smerter, hevelser og eventuelle infeksjoner i visdomstannen.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Anette er hyggelig og profesjonell. Fordi hun er tålmodig og hensynsfull har vi fått gjennomført alle behandlingene som planlagt, noe som ikke er en selvfølge, for datteren vår på 9 år syntes vanligvis hver minste pirking i tennene er skummel. Dette har Anette håndtert veldig bra.
Ikke oppgitt navn
legelisten.no
Les mer
Jeg har tannlege skrekk så for meg var Slemdal tannlegesenter det beste valget jeg har gjort! Ble anbefalt av noen andre og dette vil jeg anbefale videre! Komfortabel, dyktig og nøyaktig! Hit drar jeg uten tvil for oppfølging.
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Ann-Kristin Dahl Karlsen
Google review
Les mer
Har ikke vært hos tannlege på over 10 år og har grudd meg veldig til dette besøket. (...). Jeg var hos tannlege Nils J. Lysen, og gikk fra å hulke ukontrollert de første minuttene til å slappe totalt av i tannlegestolen. Han var utrolig rolig og forståelsesfull, informerte om alt han gjorde i forkant og ingenting gjorde vondt. Setter utrolig pris på å ha funnet denne tannlegen, og tennene mine kommer fra nå av til å få sitt årlige tilsyn. Anbefales på det sterkeste.
Ukjent
Ukjent
legelisten.no
Les mer
Var innom for første gang i dag for en sjekk og ble møtt av en hyggelig og imøtekommende tannlege! Han var ikke hardhendt, spurte stadig vekk om det gikk fint når han pusset, veldig jovial og det virket som han satte trivsel høyt. Nå føler jeg på en lettelse angående videre utredning, ettersom jeg føler jeg er i trygge hender.

Hvor lang tid tar det før en visdomstann kommer ut?

Hvor fort en visdomstann bryter ut varierer fra person til person og kan ta alt fra noen måneder til flere år. Om røntgenbilder viser at visdomstannens rot er ferdigutviklet kan frembruddet gå mye saktere. Med alderen blir det mindre sannsynlig at visdomstennene bryter frem.

Gjør det vondt å trekke visdomstenner?

Selve behandlingen foregår under bedøvelse og er smertefri, men du kan oppleve smerter i etterkant.

Hva er årsaken til smerter i visdomstannen?

Ofte er det liten plass mellom de bakerste tennene og kjevevinkelen og det blir trangt for visdomstannen å bryte helt frem. I andre tilfeller kan visdomstannen vokse i feil retning og presse på nabotennene. Den trange plassen blir vanskelig å holde ren og bakterier får muligheten til å formere seg, noe som kan føre til infeksjon, hull eller tannkjøttbetennelse. Symptomer på en visdomstann som kan være problematisk:

 • Smerter i tannkjøttet eller kjevebenet
 • ømhet i tannkjøttet eller kjevebenet
 • dårlig ånde
 • rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tannen
 • ubehagelig smak i munnen når du tygger i nærheten av området
 • hodepine
 • kjevesmerte
 • hovne lymfekjertler på halsen
 • vondt å svelge
 • vanskeligheter med å gape

Hvor lenge har man vondt i visdomstannen?

Det er mange som opplever smerter i perioden visdomstennene bryter ut, ofte er det smerter som forsvinner av seg selv. Hvor lenge smertene varer er individuelt, men i tilfeller hvor visdomstannen er betent må tannlegen skylle ut bakteriene i tannkjøttet med saltvann, noe som kan lette endel på smertene.

Når bør du oppsøke tannlegen?

Dersom du opplever press fra visdomstennene slik at tenner foran flytter seg og skaper skjevstilling, smerter, hevelse eller feber bør du kontakte tannlegen. For å vurdere visdomstennene er det nødvendig med klinisk undersøkelse supplert med panoramarøntgen (OPG).

Når bør visdomstennene trekkes?

I tilfeller hvor tennene bryter delvis frem og er årsak til infeksjoner eller kan skade nabotenner, bør visdomstennene trekkes. Visdomstenner som ikke kommer frem i det hele tatt og ikke skaper problemer lar vi ligge. Hvis vi er i tvil om visdomstenner bør fjernes eller hvis de ligger meget vanskelig til, henviser vi til spesialist i oral kirurgi for vurdering og eventuell fjerning. Du trenger ikke å fjerne visdomstennene om de ikke forårsaker noen plager. Om visdomstennene skal trekkes og de ligger lett tilgjengelig kan vi vanligvis trekke flere visdomstenner samtidig. Det er vanligvis anbefalt å trekke visdomstenner før fylte 30 år. Dette er fordi tilhelingen etter et slikt inngrep går raskere og er mindre komplisert jo yngre pasienten er.

Behandling av visdomstenner​

 • Delvis frembrutte visdomstenner trekkes elles opereres ut ved vårt kontor. Du får lokalbedøvelse slik at inngrepet ikke er smertefullt.
 • Etter at tannen er trukket biter du på et bittkompress i 20 minutter.
 • Du får utdelt smertestillende som du kan ta ved smerter.
 • Etter behandlingen kan du oppleve hevelse i området og nummenhet i tungen, leppene eller kinnet, men dette gir seg vanligvis i løpet av kort tid.

Vi anbefaler at du venter i minst to timer før du spiser eller drikker noe slik at såret gror med de beste forutsetningene.

Pris på trekking av visdomstenner

* egenandel opptil 2 420,-

Dekker Helfo behandlingen av visdomstenner?

Helfo dekker noe av kostnadene ved kirurgisk trekking av visdomstenner og ved trekking av visdomstenner med dyptliggende røtter. Tannlegen din sørger for at du får all informasjon og hjelper deg slik at du får den stønaden du har rett til. Vi har direkte oppgjør med HELFO og du betaler kun din andel.

BESTILL TIME

Send forespørsel om time hos oss.

Kontakt informasjon
Når ønsker du time?
Ønsket behandling
Tilleggsinformasjon